Hirdetés

Egyre nehezebb eldönteni, mi az igazság a kibertérben

Idén is érdemes ellátogatni az ITBN CONF-EXPO kétnapos rendezvényre, mindazoknak, akiket érdekel a kiberbiztonság témaköre. Idén a szervezők a megtévesztés, a csalások és álhírek, a megfigyelőrendszerek és az etikus hackerek témaköreire fókuszál.

Idén 15. jubileumát ünnepli az ITBN CONF-EXPO, amely a kiberbiztonsági szakma legnagyobb közép-európai rendezvénye. A szervezők az évforduló alkalmából számos újdonsággal készülnek, többek között interaktív helyszínekkel, jótékonysági nyereményakcióval, startup pitch-versennyel, szakmai workshopokkal és több mint száz előadással.

Keleti Arthur az ITBN alapítója és főszervezője így fogalmazta meg, hogy mit jelent számára az évforduló: “Óriási utat járt be a biztonsági szakma az elmúlt 15 évben. 2005-höz képest több mint tízszer többet költenek a cégek biztonságra, az alkalmazások által készített naplókat a cégek 83%-a gyűjti vagy elemzi és a biztonsági szakember a legkeresettebb szakmák egyike lett. Felnőttünk. De velünk együtt nőttek a problémák is. 2019 slágere a hamis hírek, videók és tartalmak gyártása és a horizonton a AIC vagyis az Artificial Intelligence Crime, amikor tartalmak előállításához a bűnözők is mesterséges intelligenciát használnak. A védelem sem alszik. Az első ITBN-en még csak 500-an voltunk, most már több mint 2000 vagyunk, ezek között több mint 50 olyan kolléga is van, aki az elmúlt 15 év minden rendezvényén aktívan részt vett. Tizenöt éve még a cégek egyharmadánál egyáltalán nem végeztek információbiztonsági vizsgálatokat, mára ez már elképzelhetetlen. Úgy gondolom, hogy az ITBN éppen azzal járul hozzá ehhez a fejlődéshez, hogy ebben a tizenöt évben folyamatosan változva biztosít egy a hazai informatikában egyedülálló iparági független platformot a vélemények cseréjéhez, a legjobb megoldások bemutatásához, olyan szakértők meghívásához, mint Kevin Mitnick, Mikko Hyppönen, Troy Hunt vagy az FBI kibervédelmi igazgatója Donald Good. Segítünk a fiatal biztonsági cégek és startupok bemutatkozásában, az utánpótlás képzéséhez, miközben töretlenül fejlesztünk és olyan kezdeményezések nőttek ki az eseményből, mint az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) vagy az ITBN Díj, amelyik az első és máig egyetlen teljes szakmát lefedő független elismerés. Büszke vagyok arra, hogy ebben a munkában, összefogásban részt vehetek.” 

A tartalom fókuszait az előző évekhez hasonlóan a kiberbiztonsági szakma legaktuálisabb és leginkább vitás kérdései alapján választotta meg a konferencia. A TRUE/FALSE főcím foglalja össze mindezt, hiszen a valóság átalakulóban, az egy igazság megtalálása mind nehezebbé válik, s így egyre közelebb van – sőt bizonyos tekintetben már meg is érkezett – a „szememnek sem hihetek” korszak.  Az idei ITBN erre a bajlós fenyegetésre, és a rá adható válaszokra fókuszál. “Az idei ITBN választott központi tematikájával, a TRUE/FALSE címével célunk az, hogy a kiberbiztonsági szakma figyelmét erre a jelenségre is kiterjessze – hogy miközben a szakemberek számtalan feladattal küzdenek nap mint nap, mielőbb felkészüljenek erre az új problémakörre is, a megtévesztés legfejlettebb technológiával történő megvalósítására” – mondta el Kovács Zoltán, az ITBN szervezőcsapatának szakmai tartalomért felelős tanácsadója.

A tematikának megfelelően a világ ünnepelt szakértőit és szakmai sztárjait is felvonultatja az ITBN CONF-EXPO. Többek között itt lesz a deepfake celebjének számító Mona Lisa videó egyik alkotója, Egor Zakharov. A Samsung moszkvai, mesterséges intelligencia-kutató központjának mérnöke bemutatja, hol tart jelenleg a technika ezen a téren. Az ő csapatához köthető az a hír, amely néhány hete bejárta a médiát: fejlesztésük már egy kétdimenziós kép alapján is képes természetesnek látszó mozgást és beszédet bemutató videókat készíteni egy személyről. Így tudták Mona Lisa mellett Marilyn Monroe száját is megmozgatni.

Magyarországon első ízben lép közönség elé a Microsoft és az ITBN együttműködése nyomán Troy Hunt, napjaink egyik legnépszerűbb szakmai véleményvezére, aki Ausztráliából érkezik Budapestre. Hat éve hozta létre Have I Been Pwned adatbázisát, mely ma már mintegy 8 milliárd, adatszivárgásokban érintett email címet tartalmaz. A hatalmasra nőtt adatbázisban naponta átlagosan 150 ezer aggódó felhasználó keres.

Szintén nagy várakozás övezi Clare Lain stratégiai kutató szereplését, aki a NATO Kibervédelmi Központjából érkezik hozzánk, és a katonai szövetség kibertérben végrehajtott műveleteinek keretrendszeréről tart előadást. Különösen fontos téma ez, mert a fizikai világtól eltérően a kibertérben korántsem egyszerű meghatározni, hogy támadás esetén kinek meddig terjed a felelőssége, és a védekezés mikor fordul ellentámadásba.

Håkan Nohre, a Cisco Cyber Security munkatársa független szakértőként az offenzív security világába – a támadók munkamódszereibe nyújt bepillantást prezentációjában, Prinya Hom-Anek thaiföldi biztonsági szakértő által pedig az ázsiai megfigyelőrendszerek és az állampolgárokat pontozó rendszerek kerülnek fókuszba és a digitális diktatúrák kialakulását övező ködös területről is többet tudhatunk meg.

Az ITBN idei főtámogatója a T-Systems több meglepetéssel is készül: egy szakmai körökben régóta várt az etikus hackereket érintő tartalommal, konkrét incidensek kezelésével, valamint az adatelemzéssel végrehajtott hatékony csalásmegelőzéssel. Az év kiemelt partnere a 4iG pedig szakmailag jelentős projektjeikről, egy érthető módon évről évre népszerűbb témáról, SOC központok kérdésköréről beszél majd. De az esemény speciális támogatói is komoly tartalmakkal érkeznek a kétnapos konferenciára. Az Innomatrix a jogosultságkezelés következő generációs megoldásait mutatja be, a Microsoft, aki a legelső ITBN óta támogatja az összefogást az egészségügy kibervédelmi ellenállóképességéről beszél majd és demókat is tervez. A Palo Alto Networks összefoglalja majd a kibervédelem elmúlt 15 évét és hogy mit tanulhattunk belőle. Az S&T a céges környezetben is egyre népszerűbb biztonságos csoportmunkát felhőkörnyezetben hozza témának. A Secudit egy inyencséggel jelentkezik az elosztott sérülékenység menedzsment témájában. A népszerű szakember Righard Zwienenberg – az ESET munkatársa – az aktuális biztonsági kihívásokat helyezi új perspektívába. A Spesys pedig a Netscout segítségével arra keresi a választ, hogy miképpen láthatjuk át az eddig áttekinthetetlenül összetett alkalmazás üzemeltetési környezetünk biztonságát.

A szervezők idén a sajtó munkatársainak figyelmét kiemelten is szeretnék a kibertérre irányítani: külön workshoppal készülnek az újságírók, riporterek és a média munkatársai számára, hogy a fakenews témakörét körbejárják.

A 15 éves ITBN idén is 2000 IT-biztonsági szakmai érdeklődőt vár a budapesti Groupama Arénába, 2019. szeptember 25-26-án reggel 8:00-tól. A részvétel idén is ingyenes, de feltétele az előzetes regisztráció, melyre a weboldalon keresztül van lehetőség. A konferencia teljes programja és további információk a tavaly létrehozott szakmai közösségi oldalon, az ITBN HUB-on elérhető.

Tizedik alkalommal rendezik meg Közép-Európa egyik legnagyobb szoftverfejlesztői eseményét, a Craft Konferenciát

A jublieumi Craft Konferencián a startupszcéna is megtalálhatja az érdekes témákat: például hogy hogyan lehet mesterséges intelligencia eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer, és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

Bővebben

Jelentős befektetést kapott a világ egyik legnépszerűbb fordítóprogramja, a DeepL

A 300 millió dolláros befektetést a német startup arra használhatja fel, hogy felvegye a kesztyűt az erősödő versenyben a mesterséges intelligenciát használó fordítói piacon.

Bővebben

Somogyi Zsolt: A Parkl DNS-ét átjárja a nemzetköziség, a Lead Ventures-től kapott befektetést is ennek szellemében használjuk fel

Az okos parkolással és elektromos töltőüzemeltetéssel foglalkozó Parkl jelentős befektetést kapott a Lead Ventures-től működésének felskálázására. De mit jelent ez pontosan, milyen régióban kíván terjeszkedni a startup? Hogyan kerültek kapcsolatba a Lead Ventures-szel, és mivel győzték meg őket? Somogyi Zsoltot, a Parkl ügyvezető igazgatóját kérdeztük a PropTech Hungary Konferencián.

Bővebben

Új lehetőségek nyílnak meg a hazai fintech cégek előtt a közel-keleti és észak-afrikai régióban

A Magyar Fintech Szövetség és a MENA Fintech Szövetség együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melynek célja a magyar és uniós fintech ökoszisztéma összekötése a közel-keleti és az észak-afrikai régiós ökoszisztémával.

Bővebben

Hogyan csinálj a startupodból scaleup-ot?

Grandiózus kutatást végzett a Startup Genome, amelyben kontinenseken átívelően vizsgálta meg a scaleup-pá váló startupok sikerének okait. A Scaleup Report szerint a kulcs: tedd equity-vel érdekeltté a jó tanácsadót, hogy felvirágoztassa a startupodat, legyél beágyazott a globális ökoszisztémába, és kínálj részvényopciókat a munkavállalóidnak!

Bővebben

Oszkó-Jakab Natália: Hasonló önérzete van annak, aki a Startup Safarin és aki a Művészetek Völgyében lép fel

Akit már visszaigazolt a piac és a média, rendelkezik egy egészséges egóval, ami miatt nehezebben alkalmazkodik a kérésekhez – mondja Oszkó-Jakab Natália, akinek  a Startup Safari és a Művészetek Völgye szervezésében is első kézből vannak tapasztalatai. Mi a közös metszete a két eltérő brandnek? Van-e kommunikáció a startup és a művészeti világ között? Minek tekinthető

Bővebben

Harsányi Dániel: Web- és szoftverfejlesztőként rengeteg inspirációt tudok nyerni a mesterséges intelligenciától

A BLACKDEVS ügyvezető igazgatója szerint az AI nemcsak a kreatív iparágakban dolgozókra van hatással: a ChatGPT-vel beszélgetni az egész társadalom tudni fog. Ahhoz viszont, hogy ez felelősségteljes használathoz vezessen, jól átgondolt korlátozó- és szabályozórendszerekre van szükség. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Mennyire tartják hasznosnak a vezetői képzéseket a magyar cégvezetők?

A STRT összesen 142 cégvezetőt kérdezett meg arról, hogy az őket a vezetői kihívásokra felkészítő tanfolyamokra miért járnak, mik a legfontosabb szempontok egy-egy képzés kiválasztásánál, és mennyit fizetnek értük évente. A kutatás nem volt reprezentatív, így a magyar cégvezetőkre nézve általános következtetéseket nem lehet levonni.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások