Hirdetés

Egyre közelebb a hidrogénautó megvalósulásához a Toyota

A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológia vezető fejlesztőjeként a Toyota alapító tagja lesz a hamarosan megalakuló Japán Hidrogén Szövetségnek.

Hirdetés

A Toyota korábban mintegy 5700 a hidrogén üzemanyagcellás technológiával kapcsolatos szabadalmat osztott meg ingyenesen a versenytársaival. Amellett, hogy a Toyota kínálatában már ma szerepel hidrogén üzemanyagcellás személyautó (a hamarosan Magyarországra is megérkező Mirai), busz (Sora), targonca, kis és nehéz teherautó, az autógyártó további változatos területeken aktív résztvevője a jövő abszolút zöld technológiája meghonosításának, legyen szó a katasztrófahelyzetekben alkalmazható mobil áramgenerátorról, vagy éppen a hajózás és a vasúti közlekedés területén történő alkalmazásról, esetleg a Japán holdprojekt számára tervezett holdjáróról, netalán az jövő okosvárosai számára fejlesztett zöld energiarendszerről.

A hidrogénalapú társadalom megalapozásában és bővítésében részt vevő kilenc japán magánvállalat, a Toyota, az ENEOS, az Iwatani, a Kawasaki, a Kobe Steel a MITSUI & CO., a Sumitomo Mitsui, a Kansai Electric Power és a Toshiba bejelentette, hogy megalapítják a Japán Hidrogén Szövetséget a hidrogénellátási lánc és globális partnerségek kialakítása érdekében a hidrogén-szektorban. Mivel a hidrogén valószínűleg fontos és központi szerepet játszik majd a globális felmelegedés megfékezésében, Japán várhatóan továbbra is központi szereplő marad ebben a folyamatban. A hidrogénalapú társadalom létrehozása, illetve különféle szereplőkkel kialakított partnerségek révén a Japán Hidrogén Szövetség célja a hidrogénipar fejlesztése és azt ezt szolgáló kezdeményezések támogatása lesz. Más cégekkel, helyi önkormányzatokkal és az ilyen kezdeményezések támogatására nyitott szervezetekkel közösen dolgozva a vállalatok december elejére tervezik megalakítani az új szövetséget.

Az új Japán Hidrogén Szövetség partnerségeket alakít ki, és együttműködik majd meglévő vállalatokkal és szervezetekkel a hidrogén értéklánc létrehozása érdekében, valamint terveket készít a kezdeményezések támogatására, koordinál a külső szereplőkkel és kutatásokat végez. A szervezet tevékenysége az alábbiakra terjed majd ki:

  • Ágazatok közti kezdeményezések megvalósítása a hidrogén értéklánc létrehozása érdekében
  • A hidrogénalapú társadalom megvalósulást szolgáló fejlemények felgyorsítása
  • A finanszírozást biztosító rendszerek létrehozása pénzügyi intézményekkel közösen

Miközben számos ország ösztönzi a hidrogénalapú társadalom megvalósítását célzó kezdeményezéseket, Japánban folyamatosan zajlik annak megvitatása, milyen lehetőségeket és problémákat jelenthet a hidrogén alkalmazása a CO₂-kibocsátás mérséklésére. Különböző vállalatok lépnek partnerségekre a hidrogén iránti kereslet bővítése, az olcsó hidrogén biztosítása és a hidrogénfelhasználás elterjesztése érdekében. A tagvállalatok felismerték egy ágazatok közti szervezet létrehozásának szükségességét, aminek célja a megoldani azokat a kérdéseket, amelyek a hidrogénkereslettel, a felhasználás léptékének növelése révén elérhető költségcsökkentéssel, illetve a technológiai innovációval kapcsolatosak, illetve a finanszírozás biztosítása a vállalkozások számára.

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben