Hirdetés

Egyedül nem megy

Tőke, kapcsolatrendszer, tapasztalat, ingyenes iroda – többek között ezeket kínálják a nagyvállalatok inkubátorprogramjai a startupoknak. Az ilyen kezdeményezésekből egyre több van, ami érthető, hiszen jó befektetési lehetőségek mellett az innováció felpörgetéséhez is hozzájárulnak.

Jött egy meteor, belecsapódott a Földbe, az óriási dinoszauruszok kihaltak, de a kicsi, alkalmazkodóképes emlősök életben maradtak – talán már az általános iskola alsó tagozatába járó gyerekek is ismerik a történetet, de vajon mi lett volna, ha a hatalmas lények segítséget kapnak kisebb társaiktól?

Az idei HR Festen a Nestlé szervezett egy igazán érdekes programot, aminek a központi kérdése az volt, hogy az üzleti világ „dinoszauruszai” hogyan maradhatnak életben a digitális forradalom korszakában, illetve miben segíthetik egymást az óriáscégek és az induló startupok. Az eseményen elhangzott előadásokból egyértelműen kiderült, hogy a nagyobb hazai társaságok érzik a fenyegető veszélyt, és felismerték azt is, hogy amit nem tudnak legyőzni, azt a legjobb lesz maguk mellé állítani. Ezt a célt szolgálják a nagyvállalati inkubációs és akcelerációs programok, amelyeket ígéretes startupoknak, vagy akár saját, jól hasznosítható ötletekkel előálló munkavállalóiknak indítanak.

Kölcsönös segítség
Persze nem egyirányú kapcsolatról van szó, hanem egymásrautaltságról lehet beszélni, az előadások és az azokat követő beszélgetés során ugyanis az is kiderült, hogy számos dologban nélkülözhetetlenek a „dinoszauruszok” a feltörekvő cégeknek. „Nincs innovatív nagyvállalat startup nélkül és nincs startup nagyvállalat nélkül” – tömörítette egy rövid mondatba a Nestlé Hack your Dinosaur rendezvény egyik előadója a fő tanulságot, de azért persze ennél sokkal több is kiderült az érdeklődők számára.

Verő Barbara, a workshopot szervező Nestlé Hungária Kft. HR-vezetője többek között arról beszélt, hogy a startupok jellemzően erőforrás-hiányosak, mivel induló cégekről van szó, kicsik, valamint a tapasztalat és a hálózat is hiányzik. A mérleg másik oldalán viszont ott van az elképesztően gyors döntéshozatal, ami a kis méretből adódik, az agilitás, a képesség az egész iparágakat felforgató merész elképzelések megalkotására, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a társaságok rendkívül vonzók az Y és X generáció képviselői számára. A nagyvállalatoknál tapasztalatból, erőforrásból és kapcsolatokból nincs hiány, viszont az innováció az elhúzódó döntéshozatal miatt lassú – tette hozzá Verő Barbara.

Az eseményen több Magyarországon működő jelentős cég inkubációs és akcelerációs programja mutatkozott be, a társaságok névsora pedig azért is különösen izgalmas volt, mert nagyon jól mutatta, hogy mely szektorokban érzik leginkább a digitalizáció átalakító hatását már most is. Az energiaágazatból és a pénzügyi szegmensből is két kezdeményezést ismerhettek meg az érdeklődők.

Digitális pénzügyek
Igencsak frissnek mondható a K&H Csoport startup inkubátorprogramja, a Start it, amely élesben szeptember elején indult el, igaz, közel egy évvel a start előtt megkezdték a szervezést – mondta el Kerényi Tamás, a pénzintézet munkatársa. Bár pénzügyi cégről van szó, egyáltalán nincs fintech vagy insuretech fókusz, minden innovatív gondolatot nyitottan fogadnak. A kiválasztott projektek folyamatos képzést és ingyenes irodahasználati lehetőséget kapnak. Ez persze nem számít egyedinek, hiszen a hasonló nagyvállalati programok kapcsán szintén elérhetők ezek a lehetőségek. Ami mégis vonzóvá teheti ezt a kezdeményezést az induló innovatív vállalkozások számára, az a hatalmas magyarországi és nemzetközi hálózat és kapcsolatrendszer – mutatott rá Kerényi Tamás.

Pereces János, az MKB Bank által létrehozott FintechLab vezetője már egy érettebb programról tudott beszélni. Minden olyan szolgáltatást nyújtanak a startupoknak, amit egy inkubátortól elvárnak, vagyis munkahely, mentoring és pénz is jut a kiválasztott vállalkozásoknak. Pereces János nem titkolta azt sem, hogy a kezdeményezéstől olyan ötleteket várnak, amiket hasznosíthatnak abban a folyamatban, amelynek keretében „digitális bankká” válnak. Emellett persze befektetésként is tekintenek a programra, 25 ezer eurónyi tőkéért hatszázalékos részesedést kérnek az együttműködő startupoktól.

A pénzügyi szektor startuptámogató kezdeményezéseibe az OTP Bank is beszáll, a társaság november elején jelentette be akcelerációs programját. A banknál korábban a belső innovációra helyezték a hangsúlyt, azonban most nyitnának a kívülről érkező friss ötletek felé is. Az OTP nemzetközi szintben gondolkodik, ezért a kezdeményezésben összefogott egy finn akcelerátorra, a Nestholmával, az ő feladatuk lesz felkutatni a korai fázisú fintech startupokat. A kiválasztott cégeknek három hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a mentorálás mellett egy olyan termékkel álljanak előtt, amit már a bank hálózatával valós felhasználókon lehet tesztelni. Ha pedig sikeresek a próbák, akkor jöhet a komolyabb befektetés, a bank érdekeltségébe tartozó PortfoLion ennek érdekében hozta létre az OTP digitális kockázati tőkealapot, amely százezer és egymillió euró közötti tőkét helyez az ígéretes startupokba, kisebbségi részesedésért cserébe.

Garázsból jönnek az ötletek
Érdekes megközelítést választott az E.ON Hungária Zrt. az innovatív ötletek hasznosítására „Házon belül nagy kihívást jelent az innováció, hiszen egy nagyon szabályozott környezetben kell dolgoznunk” – jelezte Budai László, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója. A társaság „garázs” módszertannal indította el saját programját, amelynek lényege, hogy a felmerülő ötleteket a cég különböző részlegeitől érkező emberekből összeálló néhány fős csapatok dolgozhatják ki, és ehhez minden támogatást megadnak nekik, lényegében egy startupkörnyezetet szimulálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a projekteken dolgozó munkatársaknak nem kell a napi teendőikkel foglalkozniuk, igaz, csak három hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy hasznosítható termékkel álljanak elő.

Kezdeti szakaszában van a Mol Nyrt. inkubációs programja is, amely a belső és a külső szellemi tőkét egyaránt hasznosítaná. Winkler Zsolt, a társaság által létrehozott Open Innovation Hub vezetője a HR Festen tartott workshopon többek között hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok nemcsak a startupok által kifejlesztett termékek viszonteladói lehetnek, de az ötleteiket, megoldásaikat beépíthetik a saját szolgáltatásukba is. A hazai startup-ökoszisztémában jóval több mint egy évtizedes tapasztalatot szerzett szakember ugyanakkor arra is rámutatott, hogy milyen kihívást jelent HR-szempontból egy-egy nagyvállalatnak, hogy a sok ezer munkatárs közül ki tudják emelni azokat, akiknek nemcsak jó ötleteik vannak, de hajlandók dolgozni értük és még illeszkednek is a cég struktúrájába.

Egymástól tanulnak
Az első nagyvállalati akcelerációs programot indította el a Telenor Magyarországon, amelynek az idén már a második körét zárták le – közölte Takács Zoltán, a mobilszolgáltató innovációért felelős alelnöke (vele hosszabb interjút is olvashatnak lapunkban). A szakember jelezte, hogy számukra is több aspektusa van a kezdeményezésnek, egyrészt jó befektetési lehetőségeket keresnek – a vállalat 5-10 millió forintos tőkével segíti a kiválasztott startupokat –, másrészt pedig potenciális tehetségeket, akik a saját munkatársaikkal együtt dolgozva formálják a Telenor vállalati kultúráját. Az akcelerációs program eddigi eredményei kapcsán Takács Zoltán elmondta, hogy a tavaly kiválasztott társaságok közül háromnak már újabb körös befektetést keresnek.

„Multicégként olyan kérdésekre kell választ találnunk, mint az, hogyan tudunk úgy nőni, hogy közben nyereségesek maradjunk, hogyan tudjuk megtartani a piaci részesedésünket, de az emberi erőforrás kapcsán is óriási kihívások vannak, hiszen az igazi tehetségeket nagyon nehéz megtartani” – mutatott rá Tarczali Patrícia, a Nestlé Hungária Kft. talent & organization development managere. Komoly problémát okozott a cégnél korábban, hogy a hierarchikus irányítási struktúra miatt az innovatív gondolatok csak nehezen jutottak el a menedzsmenthez. A helyzet kezelésére hoztak létre egy olyan programot, amely lehetővé teszi, hogy a tehetségek a hibázással járó veszélyek nélkül tudjanak fejleszteni, emellett pedig a saját munkatársaik is együtt tudnak dolgozni a startupokkal.

Egészpályás letámadás
A nagy technológiai vállalatok élen járnak az inkubációs programok indításában, és az elmúlt években különösen aktív volt ezen a területen a Google is. A társaság minden lehetőséget megragad a tehetségek felkutatására és az ígéretes vállalkozások elindítására, így a kívülről érkező ötleteket és a „házon belülről” jövő kezdeményezéseket egyaránt támogatja. A cég az idén márciusban olyan, startupokat segítő programokat jelentett be, amelyek a magyar cégeknek is jó lehetőségeket kínáltak, és volt közöttük olyan, amely 50 ezer dolláros támogatással járt. A Google tavaly indította el vállalaton belüli kezdeményezését, az Area 120-at, amelynek keretében a munkatársak ötleteiből lehetnek startupok.

Kalocsai Zoltán

Tovább bővítette komposztálható termékei listáját a zöld magyar startup

Százezer darab feletti eladott termék havonta, ipari komposztálás céljából történő visszagyűjtés, filmsztárok által használt evőeszközök. Az egyéves munka keretében hőálló alapanyagfejlesztés és új termékek gyártása, valamint azok piaci bevezetése történt meg 2021. december és 2022. november között. A három éve induló, körforgásos gazdaságban gondolkodó Vilhemp csapatának célja ma is változatlan: környezetbarát és funkcióját kiválóan ellátó evőeszközök és szívószálak gyártása hazai, természetes alapanyagokból.

Bővebben

Bemutatkozott a People Platform – öt startup összefogásával valósult meg

Tapasztalat, hogy nehéz különböző digitális platformokat bevezetni egy vállalaton belül és a startupokkal is óvatosabbak a cégek, azonban a felhasználók kiszolgálása az egyik legfontosabb feladat, ezért fogtunk össze – mondta többek között partneri bemutatkozóján a People Platform kezdeményezője, a Blue Colibri App alapító-ügyvezetője.

Bővebben

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a „Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások