Hirdetés

Egyedi zenei lejátszási lista segíti a stresszes sofőröket

A Cristo autós applikáció egy ismert hazai DJ segítségével állította össze azt a zenelistát, ami segíthet a közúti forgalomban jelentkező, a többnyire agresszivitás és türelmetlenség okozta stressz csökkentésében.

Hirdetés

A magyar autósok közel harmada stresszel vezetés közben, 15 százalékuk pedig hajlamosabb kockázatosabb manővereket végrehajtani ennek következtében – mutatott rá nemrég a Cristo autós alkalmazás megbízásából készült kutatás. Az eredményekből az is kiderült, hogy minden harmadik autós zenével vezeti le a stresszt. A Cristo autós alkalmazás, „Maradj nyugodt és vezess biztonságosan” kampánya keretében egyedi zenelistát hozott létre számukra a Spotify zenelejátszó platformon.

Ez a nyolcvan, könnyed R&B és hip-hop dal segít a kiegyensúlyozottabb vezetésben

– így jellemezte Bréda Bia lemezlovas a listát, melyet a Cristo felkérésére állított össze.

„Nagyon örültem a megkeresésnek, hiszen az autózás és a zene egyaránt közel állnak hozzám. Azt magam is tapasztaltam, hogy ha egy kemény, dühöt kiváltó dalt hallgatok vezetés közben, az könnyen rányomhatja a bélyegét a vezetési stílusomra is – ezzel pedig akár másokat is veszélyeztethetek. Így állt össze a fejemben, az egyébként általam lemezlovasként is pörgetett stílusokból az a lista, ami kellő nyugalmat és kiegyensúlyozottságot hozhat a sofőröknek, még egy nehéz nap után is” – számolt be a lista születéséről Bréda Bia.

A zenei stílusok vezetésre gyakorolt hatásáról hasonlóan vélekedik Dr. Maróti Emese, zenepszichológus is: „Kutatások igazolták, hogy az extrém hangos zene lassítja a reakcióidőt, a gyors tempójú zene pedig arra készteti a vezetőt, hogy gyorsabban vezessen, miközben nagyobb az esély arra, hogy veszélyes helyzetekben rosszul dönt. Mondhatjuk azt, hogy minél összetettebb egy zene, annál jobban elvonja a vezető figyelmét, és annál jobban bevonódik érzelmileg is. A balesetmentes vezetés érdekében tanácsos tehát a könnyen emészthető, közepes, vagy lassú tempójú zenék hallgatása, melyek egyúttal nyugtatóan is hatnak az autóvezetőkre.” – összegezte a szakember.

Március elsejével átfogó edukációs kampányt indított a Cristo applikáció, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a stressz közlekedésbiztonsági kockázataira, és hasznos pszichológiai és közlekedéstechnikai tanácsokkal segítsék a hazai autós közösséget.

„Fontosnak tartottuk, hogy többfajta eszközzel is felhívjuk a hazai autós közösség figyelmét a stressz vezetésre gyakorolt hatásaira, és annak lehetséges kezelésére” – mondta el Szota Szabolcs, a Cristo alkalmazást fejlesztő és üzemeltető cég, a Smartsurance Technologies Kft. ügyvezetője. „A kampány indulása óta szakpszichológus és vezetéstechnikai szakértők segítik az autósokat a kiegyensúlyozottabb vezetésben, emellett szerettünk volna még egy praktikus, kézzel fogható eszközzel is szolgálni a vezetők részére – így esett a választás a zenelistára, melynek összeállításához profi lemezlovast vontunk be – hiszen mint kiderült, sokaknak ez bizonyul a legjobb stresszkezelési módszernek” – összegezte Szota Szabolcs.

Dr. Karap Gergő szakpszichológus és igazságügyi szakértő tanácsai a Cristo weboldalán, a drivingcamp vezetéstechnikai pálya és rendezvényközpont szakértőinek tippjei pedig az alkalmazásban érhetőek el a kampány ideje alatt.

A kampány keretében a Cristo felhasználók egy versenyben is megmutathatják, hogy mennyire vezetnek biztonságosan. Az értékelést az applikáció egyedülálló vezetéselemzési szolgáltatása adja, amely nyomon követi és elemzi a felhasználó vezetési gyakorlatát, a sebesség megválasztását, a manővereket, az elindulásokat és a megállásokat, és ez alapján pontok formájában értékeli a vezetői teljesítményt. Az egyhónapos verseny heti fordulókból áll, melyeknek nyertesei az összesítésben a legtöbb pontot szerzőkkel részt vehetnek az április 2-i döntőben, a drivingcamp vezetéstechnikai tanpályán.

Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben
Hirdetés

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben

Az online marketing az új foci, mindenki ért hozzá – vagy mégsem?

A kkv-k körében is egyre népszerűbbek az online közösségi felületek könnyű, gyors és költéshatékony hirdetési megoldásai. A COVID időszakhoz hasonlóan pedig a mostani gazdasági környezetben is kritikus lesz a cégek működése szempontjából, hogy ki mekkora energiát fordít a márkaépítésre. A K&H szakértői azonban óva intenek a piackutatás és stratégiai tervezés nélküli, pár kattintással összerakott kampányoktól, ezek ugyanis egészen biztosan nem hoznak tartós eredményt.

Bővebben