Hirdetés

Egy startupot inspirált a BKK fejlesztésében rejlő koncepció

A RoboRobo vadonatúj koncepciója megmutatja, mennyi előnye lehet, ha a menetrendi információk egy átgondolt chatbotos megoldáson keresztül is elérhetővé válnának.

BKK digitális kijelzői jelenleg csak a forgalmasabb megállókban segítik az utazókat, a nyomtatott menetrendeket pedig a pandémia miatt sűrűn kell cserélgetni, hogy mindig a legfrissebb menetrend legyen elérhető az utasok számára – ez a két felismerés inspirálta a RoboRobo csapatát arra, hogy ezúttal a BKK számára készítsen egy menetrendi chatbot koncepciót.

A koncepció

A koncepció fő érdekessége, hogy a BKK megállóhelyeire fókuszál: az itt kiplakátolt menetrendekre egyedi QR kódot nyomtatunk, melyeket beolvasva nem pusztán a Messenger, illetve azon belül a BKK Menetrend bot nyílna meg, de rögtön az adott megállóhelyre vonatkozó aktuális információkat is megjeleníti a rendszer. 

Ezzel egy csapásra ki lehet küszöbölni két problémát:

  • egyrészt nem kell egy külön appot letölteni
  • másrészt mindig biztosak lehetünk benne, hogy annak a megállónak az információit látjuk, ahol mi éppen akkor állunk.

Ha beolvasunk egy egyedi QR-kódot valamelyik megállóban, akkor kettő nézet közül választhatunk:

  • az általános menetrend nézet ( milyen időszakokban és milyen rendszerességgel járnak a járatok)
  • élő nézet (leghamarabb mikor indul/érkezik a következő járat)

Indítás Messengerből

A QR-kód beolvasáson túl természetesen elindíthatjuk a chatbotot közvetlenül Messengerből is: ekkor intuitív módon, például egy megálló nevének vagy járat számának beírásával is hozzáférhetünk a menetrendekhez.

Útvonalak mentése

A bot azt is lehetővé teszi, hogy az általunk gyakran használt vonalakkal vagy megállókkal kapcsolatban értesítéseket kapjunk – így nem csak akkor szembesülünk egy esetleges útvonalváltozásról vagy megnövekedett utazási időről, amikor indulnunk (és már semmi esélyünk nincs rá, hogy időben megérkezzünk). 

Egy chatbot-menetrend több olyan helyzetben is jól jöhet, amikor a jelenlegi megoldások kevésbé kényelmesek – reméljük, hamarosan a valóságban is találkozhattok majd vele Budapesten!

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben