Hirdetés

Egy hétvége az innováció és a design thinking jegyében

A „ Design Pannonia Design Thinking” decemberi képzéséről szóló beszámolóban Ti is megismerhetitek, hogy mire is jutottak a résztvevők, hiszen izgalmas, valós és rendkívül komplex problémát kutattak, a nemzetközi startup ökoszisztémák építésének kihívásait.

Hirdetés

Paris Noble – a Cellux csoport képviseletében – a workshop egyik facilitátora mesélt a hétvégéről: Jó volt nagyon, komplex témával foglalkoztunk, egy igazán színes csapattal. Pont ez a sokszínűség volt a legjobb, hiszen a legkülönbözőbb országokból voltak résztvevőink. Romániából, Ausztriából, volt, aki Vietnámból csatlakozott és természetesen magyarok. Sikerült határokon átívelő dolgot csinálni. Ami kellemesen meglepett, hogy nemcsak Győrből és környékéről, hanem az egész országból csatlakoztak hozzánk. Húszan kezdtük meg a képzést az első napon és a résztvevők kilencven százaléka végig is csinálta a teljes hétvégét – meséli Paris.

Nemcsak földrajzilag volt színes a csapat, hanem szakmailag is, voltak köztünk különféle területekről érkező diákok, coachok, értékesítéssel foglalkozó szakemberek, startupperek

– teszi hozzá. Úgy építettük fel a programot, hogy nagy hangsúlyt helyeztünk az interaktivitásra, hogy ez ne egy egyoldalú előadássorozat legyen. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki átélje a képzést, lehessen kérdezni és a résztvevők érezzék annyira biztonságosnak a környezetet, hogy kérdezzenek. Tudjanak dolgozni, az elmélet pedig visszaköszönjön a gyakorlati feladatokban.

Az első napon ismerkedtünk, egymással és a különböző platformokkal, megalakultak a nemzetközi csapatok. A második nap a design thinking alapjainak megismerése után a központi kérdést fogalmazták meg a csapatok, majd az így definiált problémára ötleteltek, keresték a legjobb megoldásokat, kutattak és fejlesztették az ötleteket. A harmadik nap egymásnak mutatták be a kialakult koncepciókat, prototípusokat.

A legkülönfélébb megoldások születtek, az egyik csapat például ismeretterjesztő youtube csatorna és edukáció vonalon dolgozott, egy másik egy német inkubátor létező modelljét kutatta és fejlesztette.

A startup ökoszisztéma építés kihívásai valódi, komplex problémák, számos részmegoldás felfedezhető és eredményesen kutatható. Különböző kutatási módszereket használtunk a csapatokkal és a legjobb, hogy ilyen rövid idő alatt is szuper dolgokat tudtak bemutatni, hogy honnan hova jutottak el, milyen visszajelzések alapján és mit fejlesztettek.

Megismerték, hogy nem biztos, hogy az a valós probléma, amit először felvázolnak, hanem kutatni kell, újrafogalmazni a problémákat, több megoldást kipróbálni élesben és továbbfejleszteni.

“Jók a visszajelzések is, a résztvevők örültek az online megvalósításnak, hiszen offline nem tudtak volna csatlakozni. Építő kritikát is kaptunk, például, hogy legyen kicsit több szünet, erre figyelünk majd a jövőben”– mondta Paris.

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektjének keretében valósul meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

Köszönjük a részletes beszámolót Sury Dalmának!

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben