Hirdetés

Díjazzák a a családokat segítő startupokat

Szeptember 15-ig meghosszabbították a családokat segítő startup vállalkozásoknak meghirdetett Smart Family Nagydíj 2021 verseny pályázati határidejét – közölte Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke, a verseny országjáró körútjának budapesti eseményén.

Hirdetés

Dunai Mónika országgyűlési képviselő az eseményen kuriózumnak nevezte a pályázatot, mondván, az a kis fejlesztésekre, családi vállalkozásokra is figyelmet fordít. A képviselő reméli, hogy a pályázatra benyújtott innovációkból minél nagyobb mértékben profitálnak majd a magyar családok.

Dunai Mónika örömét fejezte ki, hogy az országjáró körút budapesti állomása a Kelet-Pesti Tankerületi Központ. Azt mondta: Rákosmente és Kőbánya családbarát kerület, ahol figyelnek a családokra, gyermekekre. Nem csak közvetlenül nyújtanak segítséget nekik, hanem többi között civil szervezeteken, védőnői hálózaton, iskolákon, óvodákon keresztül is – tette hozzá a képviselő.

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke arról beszélt: az innováció közel áll a családokhoz, mert a gyereknevelésben a mindennapokban is új megoldásokat kell keresni egy-egy helyzet megoldásához.

A Kincs ezért május 15-én létrehozta a Kincs Smart Family Centrumot és meghirdette a Kincs Smart Family Nagydíj 2021 nevű startupversenyt, amelyekre a családok életét könnyebbé tevő, innovatív ötleteket várnak – emlékeztetett.

Szalai Piroska, a Kincs Smart Family Centrum vezetője ismertette: a pályázatra szeptember 15-ig olyan magyarországi székhelyű cégek jelentkezését várják, amelyek legalább prototípussal, de inkább már piacon megtalálható, a családok életét megkönnyítő termékekkel, szolgálatásokkal rendelkeznek.

Pályázni hat kategóriában – társadalmi és közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos családi otthonok, családi kassza, zene és kreatív megoldások – lehet – fűzte hozzá.

Pap Sándor, Kőbánya gazdasági és fejlesztési tanácsnoka azt hangsúlyozta: a digitalizáció nap mint nap átalakítja az államot, a piaci szférát és a családok életét, ezért hiánypótló és fontos, hogy a Kincsnek eszébe jutott a digitalizációt a családok szolgálatába állítani.

Kőbányán is igyekeznek a családokokat szolgálni, így például intézményeket – óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőket – újítanak fel, és ösztöndíjakkal segítenek, hogy “a család a 21. századnak is alapvető építőkockája legyen” – mondta.

Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kiemelte: Magyarországon a koronavírus-járvány alatt is folyamatos volt az oktatás, a köznevelés rendszere egyetlen napra sem állt le.

Hozzátette: a járvány az oktatási rendszert is kihívás elé állította, innovatív módszereket kellett keresni, és beépíteni azokat a mindennapokba. Az igazgató ezek között említette, hogy digitális oktatásra tértek át, fejlesztették a Krétát, és informatikai támogatói csoportok jöttek létre.

Az eseményen bemutatták a matematikai feladatok gyakorlására alkalmas Darts Matek és az angol nyelv gyakorlását segítő Xeropan alkalmazást, valamint innovációs tájékoztatót tartottak a XVII. kerületi, Balassi Bálint nyolc évfolyamos gimnázium tanulói is.

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben