Hirdetés

Digitális megoldásokkal javíthatjuk a vízhelyzetet

Bár az elmúlt években javult a helyzet, becslések szerint a Föld lakosságának mintegy negyede még mindig nem jut biztonságosan kezelt ivóvízhez. A Xylem az idei müncheni IFAT nemzetközi kiállításon bemutatta digitális megoldáscsomagját, amely támogatja a költséghatékonyabb és környezetbarát vízgazdálkodást.

Az elmúlt években ugyan javult valamelyest a helyzet az ivóvíz ellátás és a tisztálkodási lehetőségek kapcsán, azonban még bőven akad tennivaló ezen a területen – derül ki az ENSZ idei vízügyi jelentéséből, a World Water Development Report 2022 kiadványból. Az elsősorban a felszín alatti vizek állapotával és hasznosításának lehetőségeivel foglalkozó tanulmány szerint 2020-ban a világ lakosságának 74 százaléka jutott hozzá biztonságosan kezelt ivóvízhez. Ez az öt évvel korábbihoz képest 4 százalékpontos javulást jelent, azonban az mindenképpen elgondolkodtató, hogy az emberiség negyede számára a tiszta ivóvíz még nem mindig érhető el.

Még rosszabb a helyzet, ha a tisztálkodási lehetőségeket vizsgáljuk. A Föld népességének mindössze 53 százaléka számára biztosított, hogy biztonságos forrásból származó vízzel tisztálkodhasson, igaz 2015-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. A WHO és az UNICEF közös jelentése szerint 2021-ben a világ lakosságának 71 százaléka tudott otthonában vízzel és szappannal kezet mosni, ami komoly előrelépést jelent, és nagy mértékben a COVID-járvány hatásának tudható be, hiszen a kézmosás fontos szerepet játszik a vírus terjedésének megelőzésében.

A biztonságos ivóvíz ellátás és szennyvízkezelés megteremtése hatalmas beruházásokat igényel, azonban a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával mind a költségek, mind a környezet szempontjából jóval fenntarthatóbb projektek valósulhatnak meg. A Xylem víztechnológiai vállalat a víz- és szennyvízkezelési, hulladékgazdálkodási és nyersanyagmenedzsment szektorok meghatározó rendezvényén, az idei müncheni IFAT szakkiállításon, május 30. és június 3. között mutatta be Vue nevű megoldásportfólióját.

Az okos, hálózathoz kapcsolódó technológiákat és intelligens rendszereket és szolgáltatásokat tartalmazó csomag támogatásával a víziközmű szolgáltatók és szennyvízkezelő cégek úgy valósíthatják meg a saját digitális transzformációjukat, hogy közben gyors fejlődést érnek el a teljesítményükben, csökkentik költségeiket és lépnek a fenntarthatóság felé.

A Xylem korábban kiadott, a szennyvízkezelési infrastruktúrával foglalkozó „Powering the Wastewater Renaissance” című tanulmánya szerint az ágazat áramfelhasználásával kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás 50 százaléka már a most rendelkezésre álló technológiákkal – mint az intelligens szivattyúrendszerek, adaptív forgatóberendezések és valósidejű döntéstámogató rendszerek – elkerülhető lenne.

A Xylem Vue a vállalat által kínált vízügyi berendezéseket kiegészítve az adatvezérelt intelligencián alapuló digitális megoldásokat egyesíti a vízkezelés teljes ciklusában, beleértve a szennyvízhálózatokat, a tisztítóműveket, az ivóvízhálózatokat és az eszközgazdálkodást.

A Xylem Vue digitális megoldásai világszerte már most is segítenek a közműszolgáltatóknak a nagyhatású eredmények elérésében, mint például a németországi Cuxhavenben működő EWE WASSER GmbH-nak, ahol évi 1,2 millió kWh megtakarítást értek el, vagy a portugál EPAL-nak, amelynél 1,7 millió köbméterrel csökkent az olyan víz kezelése, amely nem hoz bevételt.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben