Debreceni csapat dolgozik a fejlesztők új szakmai LinkedIn-jén

Van egy debreceni startupper csapat, akik azon dolgoznak, hogy összekössék a világ tehetséges programozóit a számukra legjobb munkahelyekkel, projektekkel. A távolság náluk nem akadály, a digitális lábnyoma ugyanis minden fejlesztőt a megfelelő helyre vezethet a CodersRank által. Arról beszélgettünk, hogy hogyan indult a szokatlan projekt, hogyan változott az évek során, és hogyan lehetséges az, hogy olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft is felsorakoztak náluk a naprakész információkért. | Jánoska Rita

Hogyan mutatnád be a vállalkozásotokat?

Paczári Karcsi, CEO: Azt szoktuk mondani, hogy mi vagyunk a fejlesztők új szakmai LinkedIn felülete. A tevékenységünk célja, hogy a szoftverfejlesztőket értékeljük és rangsoroljuk a digitális lábnyomuk alapján. Így pontosan átlátjuk, hogy mely programozói nyelvek és technológiák azok, amelyeket napi szinten szívesen és rutinosan használnak. Valós időben láthatóvá válik továbbá, hogy milyen szinten áll a tudásuk, min dolgoznak, milyen minőségű kódot írnak, milyen problémákat oldanak meg, milyen technológiákban, miket tanulnak, milyen szakmai kapcsolataik vannak. Mindezt a digitális lábnyomuk alapján ismerhetjük.

Így egy általános CV-nél jóval több információt bocsátunk a toborzók rendelkezésére a szakemberekről. Majd biztosítjuk az egymással való kapcsolatfelvételt is – így gondoskodva arról, hogy a megfelelő fejlesztők a megfelelő pozíciókra találhassanak rá, és fordítva.

 

Karakas Peti, CTO: Összefoglalva tehát egy olyan platform létrehozásán dolgozunk a  CodersRank.io domainen, melyre beregisztrálva a fejlesztők további, csak nálunk elérhető adatokat adnak meg magukról, így segítve a saját profiljuk rangsorban előbbre kerülését. Így találhatnak rá a személyre szabott állásajánlatokra, vagy így találhatnak rájuk a toborzók, akik aztán direkt üzenetben tudják felkeresni őket.

Milyen ötlet mentén indultatok el? Mi volt a motivációtok a megalapítására?
Peti:
Az ötlet egy csírája még 2015-ben, Vietnámban fogalmazódott meg bennem. A munkaerő felkutatása sok időt és energiát igényelt – ezért kíváncsiságból alternatív utakon indultam el. Például olyan oldalakat figyeltem, ahol különböző programozási feladványokat kell megoldani e mellett már akkor is különös figyelmet szenteltem a GitHub aktivitásuknak – feltűnt, hogy akik ilyen helyeken aktívak, azokra a nagyvállalatok is előbb felfigyelnek. Ekkor ezt még manuálisan csináltam, egyesével keresgéltem sorban a jelölteket ezen tapasztalataim nyomán. Szuper visszajelzéseket kaptam és mondhatom, hogy jelentős sikereket értem el. Éreztem, hogy valami nagyba nyúltam, amiben sokkal több a potenciál ennél. Miután visszaköltöztünk Magyarországra, nekiláttam egy algoritmus megalkotásának, amely mindent összegyűjt ahhoz, hogy leképezhessük a fejlesztők digitális lábnyomát és végül értékelni tudjuk.

 

Hogyan lehet validálni egy ilyen ötletet? Mi volt az az első sikerélmény, ami megerősített a sejtésedben, hogy jó úton jársz?

Peti: A legizgalmasabb első eredmény az volt, mikor már itthonról, a megszülető rendszer és csapat segítségével 2017-ben sikeresen kiközvetítettünk egy senior ukrán fejlesztőt egy számára teljesen ideális, berlini munkára. Ki is költözött a családjával és azóta is boldogan élnek ott.

Mi változott meg az első sikerekkel?

Peti: Megerősített benne, hogy világszinten fogunk segíteni a fejlesztőknek a számukra legjobb fejlődési lehetőség megtalálásában – most a munkalehetőségekre fókuszálunk, de később képzések is képbe kerülhetnek majd. Építettük a csapatunkat és azóta is keressük közösen a legjobb lehetőségeket.

Mi az, amin túl vagytok mostanáig már a csapattal?

Karcsi: Az Innonic 6 millió forintos befektetésének hála túl vagyunk a validáción és formáción. Így magabiztosan dolgozhatuk az álmainkon, tudjuk, hogy az ötletünk életképes, tudunk értéket teremteni a fejlesztőknek. Ez a kezdeti időszak sok szakmai elismerést is hozott. (Mellékelt mérföldkövek az alábbi dobozban sorakoznak – a szerk.)

Az ezt követő 54 millió forintos befektetési körrel már egy harcedzett, senior csapatot is fel tudtunk építeni ehhez, és így megyünk előre.

Milyen sarokpontok változtak meg az inkubációs időszak óta? Hogyan változott a business modell az elmúlt évek alatt?

Peti: Az egyik legnagyobb buktató az volt, hogy induláskor a teljes toborzást akartuk “faltól-falig” végigvinni, ergó a megfelelő fejlesztőt megtalálni, számára releváns állásra bejuttatni és egészen a sikeres felvételig elkísérni. Ehhez a legtöbb esetben saját toborzókat alkalmaztunk. Ez az első 17 sikeres teljesítés esetében szuperül működött, de be kellett látnunk azt, hogy ez nehezen skálázható, és nemzetközi kontextusban igencsak macerás és hosszú folyamat.

Karcsi: Azóta beláttuk, hogy arra kell koncentrálnunk, amiben valóban százszor jobbak tudunk lenni, mint bárki más – a fejlesztők teljeskörű profiljának feltérképezése lett a célunk, így kialakítottunk egy SaaS rendszert és ezzel készülünk folyamatosan növekedni.

Milyen kihívásai és előnyei vannak annak, hogy Ti vidéki városból „startupoztok”, nem a fővárosban van a bázisotok?

Karcsi: Természetesen többet kell ingáznunk, ha potenciális ügyfelekkel vagy befektetőkkel szeretnénk találkozni. Illetve az is kihívást jelent, hogy itt Debrecenben kevesebb az olyan cég van, akiktől akár egy közvetlen baráti sörözés alkalmával tanulni tudunk – akár startupokat nézzük, akár technológiai oldalról keresünk valamire megoldást. Persze azt tapasztaljuk, hogy ha szorgalmasan dolgozunk a fejlesztők számára történő értékteremtésen, akkor láthatóvá válunk. Így talált meg bennünket például Microsoft is.

Velük hogyan kapcsolódtatok?

Karcsi: Ez egy érdekes történet, mert először a Microsoft írországi IT toborzója keresett fel minket.  A divíziójuk vezető fejlesztője beregisztrált a CodersRankra és egyből annyira megtetszett neki a megoldásunk, hogy javasolta a velünk történő kapcsolatfelvételt a toborzójuknak. Aztán mikor megnyertük a 2018-as “CESA Startup of the Year” díjat, akkor még inkább felfigyelt ránk a Microsoft, sőt különdíjban is részesítette vállalkozásunkat.

Milyen együttműködésetek van?

Peti: Rengeteg segítséget kapunk tőlük technikai oldalról. Például különösen hasznos volt az az egy napos workshop, ahol két Microsoft architect segített optimalizálni a rendszerünket. A fejlesztőcsapatunk szuper hasznos tapasztalattal gazdagodott.

Karcsi: Speciális a helyzetünk, mivel a két legfontosabb forrásunk a GitHub és a LinkedIn is a Microsoft tulajdona. Nekünk az egyik célunk az, hogy ezek között egy híd szerepet töltsünk be. Így éppen kidolgozás alatt áll az üzleti együttműködésünk is, amihez nagyban hozzájárulnak a Microsoftos kapcsolattartónk, Tóth Bálint innovatív ötletei és egymást segítő win-win javaslatai. Ezáltal is sokat tanul és fejlődik a csapatunk.

Hol tart most mindezek után a CodersRank?

Karcsi: Elkészült az intelligens algoritmusunk, melynek fő tulajdonsága, hogy a fejlesztők valós munkája alapján kiértékel, majd rangsorol technológiánként és geolokációnként egyaránt. Ennek nyomán elérhető a publikus rangsorunk, melyben keresve egyből láthatod kik az adott ország, város vagy technológia legjobb fejlesztői.

Peti: Büszkék vagyunk a már több mint 18 millió, adatbázisunkban elérhető fejlesztő szakmai kiértékelésére is, illetve a 12.500 regisztrált, saját fejlesztői profil összegyűjtésére, melyekhez további, az álláskereséssel összefüggő adatokat is hozzáteszünk.

Mik a következő lépések a CodersRank életében?

Peti: Jelenleg egy következő körös, növekedési befektetést zárunk, mely óriási lendületet fog adni a fejlesztők számára történő további értékteremtésben és a csapatunk bővülésében egyaránt.

Karcsi: A befektetés abban is a segítségünkre lesz, hogy több mint százezer fejlesztő felé el tudjuk juttatni megoldásukat. Így világszerte visszajelzéseket is tudunk gyűjteni a célközönségünktől, hogy mely további funkciókat tartanak a leghasznosabbnak platformunkban és ezeket meg is valósítjuk. Emellett folyamatosan kapcsolatban vagyunk a fejlesztőkkel – hiszünk abban, hogy ha napról napra nagyobb értéket tudunk teremteni a szakmai fejlődésükhöz, akkor startupunk növekedésében határ a csillagos ég. Pontosabban reméljük még az sem.

Mi a hosszútávú vízió?

Peti: Útközben rájöttünk, hogy ezek a digitális lábnyomok nem csak toborzási célokra jók, hanem tudjuk támogatni a fejlesztőket a személyen szakmai fejlődésükben – ezért, ahogy már céloztam is rá korábban, most ennek a kimaxolása a hosszútávú célunk. 360 fokos támogatást szeretnénk biztosítani számukra a digitális lábnyomuk felhasználásával – legyen szó akár képzésekről, szoftverekről, hardverekről, konferenciákról vagy eredeti célunknak megfelelően állásajánlatokról.

Milyen az üzleti angyalok élete és munkája?

Május 28-án és 29-én kétnapos programsorozat keretében zárul le a Duna Régió nyolc országára kiterjedő ACCELERATOR projekt Magyarországon. Szerdán, a konferencia második napján, amely egyúttal a HUNBAN nevével fémjelzett Angel Investment Day programjait is magában foglalja, a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek az inkubátor két fordulója során összegyűjtött tapasztalatokkal, később pedig a piacon aktív üzleti angyalok osztják meg a befektetésben alkalmazott legjobb gyakorlatokat.

Bővebben

Izgalmas vállalati megoldások mutatkoztak be az OTB Startup Programban

Befejeződött az OTP Bank második nemzetközi akcelerátor programja, az OTP Startup Program. A záró Demo Day-en a Programban részt vett 9 cég szakértők, potenciális befektetők és a hitelintézet vezetői előtt mutatták be a 12 hetes közös munka eredményeit. A program célja az volt, hogy a legjobb megoldások beépülhessenek a banki működésbe a közös munka nyomán.

Bővebben

Elindult a Microsoft Startup Day! Kövesd élőben!

Elindult a Millenáris Startup Campuson a Startup Day Magyarország 2019! Ismerd meg a Microsoft startupoknak nyújtott ajánlatát, tanuld el a Talk-a-Bot-tól és a PrefixBox-tól, hogyan növekedtek a Microsoft co-sell és go-to-market megoldásait használva! Tudd meg, mit nyújtanak a cognitive services és a Microsoft adat elemzési megoldásai! Kövesd ÉLŐBEN!

Bővebben

Itt vannak az újragondolt Hiventures befektetések részletei

A Hiventures indulása óta több, mint 2000 beérkező projektet vizsgált meg, amely során 204 esetben született pozitív befektetési döntés, 17 milliárd forint értékben. A hatalmas volumenszám következtében felhalmozódó piaci visszajelzések és tapasztalatok alapján június 1-től még versenyképesebb befektetési konstrukcióval várják a startupokat. Az inkubáció, magvető és növekedési életszakaszokban a belépési kritériumok, a teljesítésre váró mérföldkövek és az igényelhető befektetési összegek is változni fognak.

Bővebben

Személyre szabott ajánlatok jönnek a költéseink alapján

A mindennapi pénzügyeket leegyszerüsítő megoldásokkal rukkoltak elő a K&H fejlesztői innovációs versenyére jelentkező startupok. A világ minden tájáról összesen 45 csapat nevezett többek között mesterséges intelligencián alapuló adatfeldolgozó alkalmazással, láthatatlan és különböző elektronikus fizetési megoldással. A K&H szakmai zsűrije a Mondriaan csapatot választotta győztesnek.

Bővebben

A Google rákapcsol a biztonságra

Magyar szervezetek is pályázhatnak  június 28-ig a Google az Impact Challenge on Safety-re. Az új, 10 millió eurós alap olyan európai, internetbiztonsággal és adatvédelemmel foglalkozó szervezetek támogatására jött létre, amelyek tevékenységükkel aktívan fellépnek a szélsőségek és a gyűlölet ellen, valamint az online és az offline térben is segítik a fiatal generáció életét.

Bővebben

A nagyvállalatok állami támogatása a startupokhoz is tovább gyűrűzhet

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott Ipar 4.0 támogatási program 2019-ben is 1,5 milliárd forint forrással járul hozzá az innovatív újraiparosításhoz – közölte Szigeti Ádám, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára. A program az új technológiák mellett új üzleti modellek kialakítását, bevezetését, a nagy hozzáadott értéket termelő szolgáltatások megjelenését is segíti.

Bővebben

A szülők és a fiatalok egyszerűen követhetik pénzügyeiket ezzel az applikációval

Egy évtizede még maximum a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan állt a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy a gyerkőcöknek megmutassák, mi is az a pénz és mit jelent tudatosan bánni vele. Ma a digitalizáció elhozta az egyszerűbb és élőbb lehetőségeket: a pénzügyi tudatosság fejlesztését segítő, egyebek mellett egy családi zsebpénzkezelő alkalmazáson egy fiatal magyar fintech startupdolgozik. A Family Finances most 175 millió forint befektetést kapott a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-től.

Bővebben
A Startup! Online is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel teljesen névtelenül megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások