Hirdetés

Debreceni csapat dolgozik a fejlesztők új szakmai LinkedIn-jén

Van egy debreceni startupper csapat, akik azon dolgoznak, hogy összekössék a világ tehetséges programozóit a számukra legjobb munkahelyekkel, projektekkel. A távolság náluk nem akadály, a digitális lábnyoma ugyanis minden fejlesztőt a megfelelő helyre vezethet a CodersRank által. Arról beszélgettünk, hogy hogyan indult a szokatlan projekt, hogyan változott az évek során, és hogyan lehetséges az, hogy olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft is felsorakoztak náluk a naprakész információkért. | Jánoska Rita

Hogyan mutatnád be a vállalkozásotokat?

Paczári Karcsi, CEO: Azt szoktuk mondani, hogy mi vagyunk a fejlesztők új szakmai LinkedIn felülete. A tevékenységünk célja, hogy a szoftverfejlesztőket értékeljük és rangsoroljuk a digitális lábnyomuk alapján. Így pontosan átlátjuk, hogy mely programozói nyelvek és technológiák azok, amelyeket napi szinten szívesen és rutinosan használnak. Valós időben láthatóvá válik továbbá, hogy milyen szinten áll a tudásuk, min dolgoznak, milyen minőségű kódot írnak, milyen problémákat oldanak meg, milyen technológiákban, miket tanulnak, milyen szakmai kapcsolataik vannak. Mindezt a digitális lábnyomuk alapján ismerhetjük.

Így egy általános CV-nél jóval több információt bocsátunk a toborzók rendelkezésére a szakemberekről. Majd biztosítjuk az egymással való kapcsolatfelvételt is – így gondoskodva arról, hogy a megfelelő fejlesztők a megfelelő pozíciókra találhassanak rá, és fordítva.

 

Karakas Peti, CTO: Összefoglalva tehát egy olyan platform létrehozásán dolgozunk a  CodersRank.io domainen, melyre beregisztrálva a fejlesztők további, csak nálunk elérhető adatokat adnak meg magukról, így segítve a saját profiljuk rangsorban előbbre kerülését. Így találhatnak rá a személyre szabott állásajánlatokra, vagy így találhatnak rájuk a toborzók, akik aztán direkt üzenetben tudják felkeresni őket.

Milyen ötlet mentén indultatok el? Mi volt a motivációtok a megalapítására?
Peti:
Az ötlet egy csírája még 2015-ben, Vietnámban fogalmazódott meg bennem. A munkaerő felkutatása sok időt és energiát igényelt – ezért kíváncsiságból alternatív utakon indultam el. Például olyan oldalakat figyeltem, ahol különböző programozási feladványokat kell megoldani e mellett már akkor is különös figyelmet szenteltem a GitHub aktivitásuknak – feltűnt, hogy akik ilyen helyeken aktívak, azokra a nagyvállalatok is előbb felfigyelnek. Ekkor ezt még manuálisan csináltam, egyesével keresgéltem sorban a jelölteket ezen tapasztalataim nyomán. Szuper visszajelzéseket kaptam és mondhatom, hogy jelentős sikereket értem el. Éreztem, hogy valami nagyba nyúltam, amiben sokkal több a potenciál ennél. Miután visszaköltöztünk Magyarországra, nekiláttam egy algoritmus megalkotásának, amely mindent összegyűjt ahhoz, hogy leképezhessük a fejlesztők digitális lábnyomát és végül értékelni tudjuk.

 

Hogyan lehet validálni egy ilyen ötletet? Mi volt az az első sikerélmény, ami megerősített a sejtésedben, hogy jó úton jársz?

Peti: A legizgalmasabb első eredmény az volt, mikor már itthonról, a megszülető rendszer és csapat segítségével 2017-ben sikeresen kiközvetítettünk egy senior ukrán fejlesztőt egy számára teljesen ideális, berlini munkára. Ki is költözött a családjával és azóta is boldogan élnek ott.

Mi változott meg az első sikerekkel?

Peti: Megerősített benne, hogy világszinten fogunk segíteni a fejlesztőknek a számukra legjobb fejlődési lehetőség megtalálásában – most a munkalehetőségekre fókuszálunk, de később képzések is képbe kerülhetnek majd. Építettük a csapatunkat és azóta is keressük közösen a legjobb lehetőségeket.

Mi az, amin túl vagytok mostanáig már a csapattal?

Karcsi: Az Innonic 6 millió forintos befektetésének hála túl vagyunk a validáción és formáción. Így magabiztosan dolgozhatuk az álmainkon, tudjuk, hogy az ötletünk életképes, tudunk értéket teremteni a fejlesztőknek. Ez a kezdeti időszak sok szakmai elismerést is hozott. (Mellékelt mérföldkövek az alábbi dobozban sorakoznak – a szerk.)

Az ezt követő 54 millió forintos befektetési körrel már egy harcedzett, senior csapatot is fel tudtunk építeni ehhez, és így megyünk előre.

Milyen sarokpontok változtak meg az inkubációs időszak óta? Hogyan változott a business modell az elmúlt évek alatt?

Peti: Az egyik legnagyobb buktató az volt, hogy induláskor a teljes toborzást akartuk “faltól-falig” végigvinni, ergó a megfelelő fejlesztőt megtalálni, számára releváns állásra bejuttatni és egészen a sikeres felvételig elkísérni. Ehhez a legtöbb esetben saját toborzókat alkalmaztunk. Ez az első 17 sikeres teljesítés esetében szuperül működött, de be kellett látnunk azt, hogy ez nehezen skálázható, és nemzetközi kontextusban igencsak macerás és hosszú folyamat.

Karcsi: Azóta beláttuk, hogy arra kell koncentrálnunk, amiben valóban százszor jobbak tudunk lenni, mint bárki más – a fejlesztők teljeskörű profiljának feltérképezése lett a célunk, így kialakítottunk egy SaaS rendszert és ezzel készülünk folyamatosan növekedni.

Milyen kihívásai és előnyei vannak annak, hogy Ti vidéki városból „startupoztok”, nem a fővárosban van a bázisotok?

Karcsi: Természetesen többet kell ingáznunk, ha potenciális ügyfelekkel vagy befektetőkkel szeretnénk találkozni. Illetve az is kihívást jelent, hogy itt Debrecenben kevesebb az olyan cég van, akiktől akár egy közvetlen baráti sörözés alkalmával tanulni tudunk – akár startupokat nézzük, akár technológiai oldalról keresünk valamire megoldást. Persze azt tapasztaljuk, hogy ha szorgalmasan dolgozunk a fejlesztők számára történő értékteremtésen, akkor láthatóvá válunk. Így talált meg bennünket például Microsoft is.

Velük hogyan kapcsolódtatok?

Karcsi: Ez egy érdekes történet, mert először a Microsoft írországi IT toborzója keresett fel minket.  A divíziójuk vezető fejlesztője beregisztrált a CodersRankra és egyből annyira megtetszett neki a megoldásunk, hogy javasolta a velünk történő kapcsolatfelvételt a toborzójuknak. Aztán mikor megnyertük a 2018-as “CESA Startup of the Year” díjat, akkor még inkább felfigyelt ránk a Microsoft, sőt különdíjban is részesítette vállalkozásunkat.

Milyen együttműködésetek van?

Peti: Rengeteg segítséget kapunk tőlük technikai oldalról. Például különösen hasznos volt az az egy napos workshop, ahol két Microsoft architect segített optimalizálni a rendszerünket. A fejlesztőcsapatunk szuper hasznos tapasztalattal gazdagodott.

Karcsi: Speciális a helyzetünk, mivel a két legfontosabb forrásunk a GitHub és a LinkedIn is a Microsoft tulajdona. Nekünk az egyik célunk az, hogy ezek között egy híd szerepet töltsünk be. Így éppen kidolgozás alatt áll az üzleti együttműködésünk is, amihez nagyban hozzájárulnak a Microsoftos kapcsolattartónk, Tóth Bálint innovatív ötletei és egymást segítő win-win javaslatai. Ezáltal is sokat tanul és fejlődik a csapatunk.

Hol tart most mindezek után a CodersRank?

Karcsi: Elkészült az intelligens algoritmusunk, melynek fő tulajdonsága, hogy a fejlesztők valós munkája alapján kiértékel, majd rangsorol technológiánként és geolokációnként egyaránt. Ennek nyomán elérhető a publikus rangsorunk, melyben keresve egyből láthatod kik az adott ország, város vagy technológia legjobb fejlesztői.

Peti: Büszkék vagyunk a már több mint 18 millió, adatbázisunkban elérhető fejlesztő szakmai kiértékelésére is, illetve a 12.500 regisztrált, saját fejlesztői profil összegyűjtésére, melyekhez további, az álláskereséssel összefüggő adatokat is hozzáteszünk.

Mik a következő lépések a CodersRank életében?

Peti: Jelenleg egy következő körös, növekedési befektetést zárunk, mely óriási lendületet fog adni a fejlesztők számára történő további értékteremtésben és a csapatunk bővülésében egyaránt.

Karcsi: A befektetés abban is a segítségünkre lesz, hogy több mint százezer fejlesztő felé el tudjuk juttatni megoldásukat. Így világszerte visszajelzéseket is tudunk gyűjteni a célközönségünktől, hogy mely további funkciókat tartanak a leghasznosabbnak platformunkban és ezeket meg is valósítjuk. Emellett folyamatosan kapcsolatban vagyunk a fejlesztőkkel – hiszünk abban, hogy ha napról napra nagyobb értéket tudunk teremteni a szakmai fejlődésükhöz, akkor startupunk növekedésében határ a csillagos ég. Pontosabban reméljük még az sem.

Mi a hosszútávú vízió?

Peti: Útközben rájöttünk, hogy ezek a digitális lábnyomok nem csak toborzási célokra jók, hanem tudjuk támogatni a fejlesztőket a személyen szakmai fejlődésükben – ezért, ahogy már céloztam is rá korábban, most ennek a kimaxolása a hosszútávú célunk. 360 fokos támogatást szeretnénk biztosítani számukra a digitális lábnyomuk felhasználásával – legyen szó akár képzésekről, szoftverekről, hardverekről, konferenciákról vagy eredeti célunknak megfelelően állásajánlatokról.

Közösségi támogatás megoldást hoz a tartalomgyártóknak a magyar startup

Általános nemzetközi trend, hogy a fogyasztók egyre inkább nyitottak arra, hogy pénzzel is támogassák a kedvenc tartalomkészítőiket. 2021-ben az ezzel kapcsolatos mikrotranzakciók összege átlépte 13,5 milliárd dollárt és az előrejelzések szerint ez az éves összeg hamarosan a duplájára nő. A válság miatti reklám és szponzorköltések kiesésével a médiumok, vloggerek és nonprofit szervezetek is nagyobb szerepet szánnak a közösségi támogatásnak. Nekik nyújt alternatívát a tranzakciós díj és akár áfa nélkül működő magyar Donably.

Bővebben

Innovatív találmány védi meg az autósokat a vadgázolástól

Hazánkban a hivatalos statisztikáknál jóval több, évente akár 40 ezer vadgázolás történhet. Ezt a számot hivatott csökkenteni a VIONN GO, az első okos vadriasztó, ami a gépjármű alvázára rögzítve a beépített hangszórónak köszönhetően jelzi érkezésünket az állatvilágnak. A fejlesztők egy mégis bekövetkezett vad által okozott baleset esetén a keletkezett kárt öt munkanapon belül megtérítik ügyfeleiknek egymillió forintig.

Bővebben

A szellemi tulajdon lehet az innovatív vállalkozások versenyelőnye

Ahhoz, hogy a kreatív és innovatív munka valóban kifizetődő legyen, ma már nem elég egy jó ötlet. A létrehozott termék vagy szolgáltatás csak akkor teszi sikeressé létrehozóját, ha kellő tudatossággal figyel saját szellemi vagyonának megóvására is. Erre a tudatosságra hívja fel magánszemélyek és vállalkozások figyelmét együttműködésében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Design Terminal.

Bővebben

Újrahasznosított halászhálókból készítenek autóalkatrészeket

A tengeri hulladékokból egyedülálló újrahasznosítási folyamat során hoznak létre újrahasznosított műanyagokat., az alkatrészek gyártása során keletkező emisszió így a hagyományos eljáráshoz képest mintegy 25 százalékkal csökken. A BMW iX és a BMW X1 szőnyegeit tengeri műanyagokból állítják elő. A BMW Group célja, hogy új modelljeiben 2030-ra átlagosan 40 százalékban újrahasznosított anyagokból készült, hőre lágyuló műanyagokat használjon.

Bővebben

Tehetséges fiatal fejlesztők dolgoznak az agráriumban felmerülő kihívások megoldásain

Kezdetét vette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrár startupokat és nagyvállalatokat összekötő programja, a NAK TechLab inkubációs program. A negyedik éve megrendezésre kerülő program fő célja, hogy a legnagyobb agrárvállalatok fiatal magyar startupperekkel közösen olyan új és formabontó digitális megoldásokat fejlesszenek, amelyek gyorsan és széles körben eljutnak a magyar gazdálkodók hétköznapjaiba és beépülnek a gyakorlatba.

Bővebben

Kritikus időszakban fordult nyereségbe az OXO gazdálkodása

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2022. első félévére vonatkozó tőzsdei beszámolója, illetve ezzel párhuzamosan az első ESG jelentését is közzétette a társaság. A beszámoló tanúsága szerint a befektetési ciklusa korai időszakában, ráadásul folyamatosan nehezülő makrogazdasági körülmények és üzleti viszonyok között sikerült a cég működését nyereségessé tenni és a nettó eszközértéket további 22%-kal növelni.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások