Hirdetés

Debrecen is részt vett a győri online startup eseményen

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a győri StartITup közösség technológiai ötletversenye, az Ideathon. Ugyan az esemény a járványügyi intézkedéseknek megfelelően online zajlott, mégis közel 70 résztvevő vett részt a három napos versenyen. Az alábbiakban a DebTech Podcast csapatának beszámolóját olvashatjátok. 

Hirdetés

DebTech Podcast csapata (Kiss Ákos, Barabás Botond, Tassi Viktor és Töviskes Imre) egy hirtelen ötlettől vezérelve idén egy startup csapatként vett részt az eseményen- hiszen nem árt néha, ha nem csak szervezkedünk, vagy mentorkodunk, hanem felvesszük az ötletgazda sapkát is, hogy ne felejtsük el, honnan indultunk. A csapatként indulásunk másik indoka az volt, hogy 100%-ban online eseményen eddig még csak egy fő volt jelen részünkről, így azt gondoltuk, hogy ilyen irányú tapasztalat sem árt a portfólióban. Így utólag nem bántuk meg – bár, töredelmesen bevallva, elég fárasztó dolog egyszerre jelen lenni legalább 5-6 online platformon napokon keresztül.

Az Ideathon 3.0 – Powered By Telenor szervezői mindent megtettek azért, hogy a részt vevők intenzíven együtt legyenek, annak ellenére, hogy fizikailag messze voltak egymástól.

Ennek a virtuális együttlét élménynek az elérésére pedig számos technikai megoldást alkalmaztak, lássuk, mik voltak ezek:

1. Az eseményre való regisztrációt a győri Ticketninja csapata biztosította – ők már egy előrébb járó startup. A jelentkezési felület egyszerű, átlátható, jól kezelhető és designos volt. Az eseménybe való bevonásuk pedig jó példa volt arra, hogy egy vidéki ökoszisztéma hogyan tudja helyzetbe hozni a saját lokális szereplőit egy ilyen nagyszabású event kapcsán.

2. Discord: az esemény november 13.-án, pénteken kezdődött , de ez szerencsére semmilyen szerencsétlenséget nem vonzott magával. Egykori szerepjátékosként , sok évvel ezelőtt ismerkedtem meg ezzel a platformmal. Azt gondoltam, hogy a roleplaying közösség saját magának fejlesztett eszköze megmarad majd ebben a szubkúltúrális körben. De nem, 2020-ban, a Covid járvány miatt ez egy széles körben elterjedt eszköz lett. Az Ideathon 3.0 résztvevői ide “érkeztek meg”, ahol különböző channeleken megkapták a generál infókat, volt lehetőség “kávézásra” és a csapatok is itt kapták meg a saját szobáikat. Itt jegyezném meg, hogy a mentorokhoz időpont foglalást indító ötletazdák a foglalt slotot email naptár bejegyzésben is automatikusan megkapták, így még véletlenül sem tudott az ember lemaradni ezekről a “személyes” találkozókról.

3. Zoom: gondolom , ez már senkinek sem ismeretlen napjainkban, hiszen a pandemiának köszönhetően az egyik legsikeresebb videómegosztó alkalmazás lett 2020-ban. A platform által nyújtott lehetőségeket a szervezők maximálisan, és funkciónak megfelelően kihasználták: a webinarium, a meeting, a kiscsoportos munkához és mentoráláshoz pedig a brekout room egyaránt felhasználásra került.

4. Virbela: ebben a virtuális térben volt lehetősége egy saját avatárral részt venni a “virtuális buliban”. Volt olyan részt vevő, aki elmesélte, hogy ebben a formában ünnepelte a születésnapját a karantén időszakban. Amikor a péntek éjszakába “belemetek” a résztvevők, akkor kipróbálhatták a virtuális bel-és kültér élményeit, a házibuli hangulattól a privát beszélgetéseken át a motorcsónakozásig minden belefért….

5. MIRO: ez az alkalmazás gyakorlatilag egy óriási online flip chart. Itt zajlott a csapatmunka és a prototipizálás. Nem egy könnyen kezelhető felület, de egyre elterjedtebb a világon, így valószínű, hogy a feedbackeknek köszönhetően javulni fog a user experience, és egyre többen használják majd ezt a megoldást.

6. Facebook Live Pitchverseny: ez az záróesemény nagyban idézte az offline világot, egyedül a tapsvihar hiányzott a dologból…ezt külön ITT lehet visszanézni. A Facebookot, mint technikai megoldást nem mutatnám be, hiszen ez gyakorlatilag már #oldschool kategória.

7. A jó öreg telefon: biztos ami biztos, a szervezők még a telefonszámokat is elkérték, így megelőzve azt, hogy valaki evesszen az online térben.

Remek, tapasztalatokban gazdag és profin megszervezett esemény volt ez, amely egy széles körű összefogással valósulhatott meg. A már említett StartITUP és a főszponzor Telenor mellett az INPUT Program, a Széchenyi István Egyetem, és a helyi Iparkamara is kivette a részét a munkából.

A résztvevők és a szervezők is bíznak abban, hogy a következő évben már élőben találkozhatnak, az Ideathon 4.0 az ígéretek szerint még nagyobb dobás lesz!

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben