Hirdetés

Csaknem nyolcvan partnert vont be oktatásfejlesztési programjaiba az MDDÜ

Mintegy 80 iparági szereplőt vont be oktatásfejlesztési programjaiba a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), amely idén eddig 5 egyetemi, üzleti és szakmai partnerrel működött együtt, csaknem 40 divat- és formatervezőnek nyújtott vállalkozásfejlesztési segítséget, a szakképzésfejlesztést szolgáló kerekasztal-beszélgetései során pedig 35 iparági szereplőt és szakértőt szólaltatott meg.

Hirdetés

Az MDDÜ megalakulása óta biztosít stabil szakmai támogatást az iparági szereplőknek oktatásfejlesztési programjaival, amelyek perspektívát nyújtanak a divat és design területén tanuló és dolgozó fiatalok számára, valamint elősegítik az innovatív és digitális megoldások megjelenését az ágazat minden szegmensében. A sikerrel futó mentorprogramok és rendszeres kreatívipari szakmai párbeszédek mellett az MDDÜ idén is kiemelt figyelmet fordít a divatipari szakképzésfejlesztés támogatására is – közölte az ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Mint a közlemény emlékeztet, 2018-as megalapítása óta az MDDÜ négy fő pillér mentén valósítja meg programjait, ennek egyike az oktatásfejlesztés támogatása. Bár a négy terület egyaránt hangsúlyos, az év első hónapjaiban leginkább az oktatásfejlesztés került előtérbe.

“Megfelelő oktatással, szemléletformáló tevékenységgel képessé válik a hazai divat- és designpiac arra, hogy teljes paradigmaváltáson essen át annak érdekében, hogy valódi gazdasági húzóágazattá válhasson és elismert szerepet foglalhasson el mind Közép-Európa, mind a globális divat- és designipar szintjén.”

“Hazai és nemzetközi tudástranszfert támogató programok, szakmai fórumok és tematikus események megvalósításával, valamint a vállalkozói tudás fejlesztésével az iparági szakemberek teljes képet kaphatnak a piac működéséről, a szakképzésben és felsőoktatásban résztvevő diákok számára pedig ismét vonzóvá válhatnak az iparágon belüli hiányszakmák” – idézi a közlemény Bata-Jakab Zsófiát, az MDDÜ vezérigazgatóját.

Az oktatásfejlesztés keretében fontos célkitűzés a szakmai kapcsolatok és partnerségek folyamatos bővítése hazai és nemzetközi szinten is. Ennek jegyében indult el februárban az MDDÜ és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) stratégiai együttműködése, melynek során az ügynökség a körforgásos gazdaság témakörével kapcsolódik be a MOME kurzushetébe és a témát további képzéssel is elmélyíti. A legjobb koncepciót kidolgozó csapatok bekerülnek az MDDÜ Young Talents Programjába, amely szakmai ismereteket biztosít a feltörekvő tehetségeknek – áll a közleményben.

Az MDDÜ tájékoztatása szerint programjaik versenyképes életpályamodellek bemutatásával hívják fel a diákok figyelmét a magyar divatipar hiányszakmáira. A meglévő partnerek mellett újabb együttműködések is létrejöttek, így indult el az OTP Fáy András Alapítvánnyal közös, országos pályaorientációs program, amelyen online kerekasztal-beszélgetések, workshopok és webináriumok is megvalósulnak.

A divat és design területén tanuló fiatalok számára készített videós workshop, podcast és egyéb oktatási anyagok hatalmas népszerűségnek örvendenek, már csaknem 55 ezer megtekintést eredményeztek az MDDÜ Youtube-csatornáján – számolt be az eredményekről az ügynökség.

A fiatalok iparági bevonása érdekében tovább bővült az MDDÜ és a Startup Campus együttműködése is.

Idén a harmadik HFDA Startup Program megvalósítása mellett az ügynökség szakmai partnerként csatlakozott az Egyesült Államokból indult, háromnapos hétvégi ötletversenyhez, a Techstars Startup Weekendhez, a divatipari szakképzésfejlesztést támogató programja keretében pedig részt vesz a Startup Campus InnoGEN ifjúsági programjában is.

A közlemény szerint meggyőző eredményeket hoztak az MDDÜ sikerrel futó mentorprogramjai is.

A divat területén a külföldi érvényesülésre koncentráló, 2. nemzetközi mentorprogramban kilenc magyar márka képviselhette Magyarországot a 64. Milano Fashion Weeken, majd a hazai stabilitásra fókuszáló 2. magyar mentorprogram öt tervezőjével kiegészülve megjelentek a márciusi Budapest Central European Fashion Weeken is – idézte fel az ügynökség.

A közlemény szerint az MDDÜ design divíziója is sikerrel zárta a már második alkalommal megvalósult design START és a design SPEED mentorprogramokat. Előbbi a feltörekvő magyar formatervezők stabilitását támogatja, míg utóbbi a már stabil márkák nemzetközi piacra lépését segíti. Mindkét program esetében nívós díjakról, külföldi sajtómegjelenésekről és kiemelkedő elismerésekről számoltak be a résztvevők – közölték.

A képzések végeztével egyidejűleg elindult a jelentkezés a következő programokra is, így májusban újabb tíz piacérett, magyar designvállalkozás fejlődését támogatja az MDDÜ – áll az ügynökség közleményében.

Fotó: MDDÜŰ Facebook

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben