Hirdetés

Budapesti tanulmányút koronázta meg a Discover Europe – Azerbajdzsán program második szakaszát

Azerbajdzsáni diákok kiemelkedő lehetőséget kaptak arra, hogy megtanulják, hogyan jussanak el startup vállalkozásukkal ötlet fázisból a megvalósításig. A program a Turan Trade, Startup Campus, InnoHub Europe és az Azerbaijan Innovációs és Digitális Ügynökség együttműködésében szervezett Discover Europe program második részében valósult meg. A résztvevők 12 workshop során megtanulták, hogyan alakítsák üzleti ötletüket olyan startuppá, amely potenciálisan nemzetközi sikertörténetté válhat. A program zárásaként a szervezők egy budapesti tanulmányutat szerveztek, amelyet 2022. május 23-tól 25-ig tartottak meg.

A B modul, a program második szakasza diákokra összpontosított; mely egyben a Discover Europe vállalkozásfejlesztési és oktatási program folytatása volt, melynek első felvonása 2021 szeptembere és decembere között valósult meg, már meglévő vállalkozással rendelkező fiatalokra összpontosítva. A 8 hetes program során a hallgatók alapvető üzleti ismeretekre tehettek szert, valamint értékes kapcsolatokat szereztek az európai startup ökoszisztémában. Megtanulták a startupok életciklusainak fázisait, üzleti ötletük formába öntését, nemzetközi piacra lépési stratégia felépítését, valamint az európai ökoszisztémában elismert mentorokkal, szakértőkkel, befektetőkkel és startupokkal találkozhattak.

A budapesti túra során a résztvevő csapatok panelbeszélgetésen vettek részt az Azerbajdzsáni Házban, illetve ellátogattak a Tungsram bemutatótermébe. Ezenfelül Győrbe is elutaztak, ahol a győri Széchenyi István Egyetemen mutathatták be megoldásaikat.

A Discover Europe – Azerbaijan befektetési ülésén 16 tehetséges egyetemi hallgató mutatta be induló vállalkozását. A nyertes csapatok a Teammers, a Kekalove Adaptive, a Kekamaps és az Ecotree voltak, amely csapatok fontos és globálisan releváns problémákat igyekeznek megoldani.

Öröm látni, hogy ezek a tehetséges diákok hozzájárulnak az azerbajdzsáni innovációs ökoszisztéma széles körű fejlesztéséhez, és aktív szerepet vállalnak ötleteikkel az európai piacon. Hiszünk abban, hogy ezen az átfogó oktatási modulon keresztül képesek leszünk az ökoszisztéma-fejlesztését egy magasabb szintre emelni, és partnerintézményeink támogatásával az ötleteket vállalkozásokká alakítani.” – mondta Ibrahim Ismayilov, a Turan Trade LLC alapítója.
A program hosszútávú célja az volt, hogy kapcsolatot építsen ki az azerbajdzsáni és európai ökoszisztémák között, ezzel is ösztönözve a legjobb induló vállalkozásokat a nemzetközi piacralépésre.
További részletek a programról: https://www.discovereurope.az/
A program kiemelt partnere a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, illetve a projekt megvalósulását az azerbajdzsáni bp támogatta.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben