Hirdetés

Budapest lehetne az új Boston? – Mit tanulhatunk az amerikai startup-ökoszisztéma történetéből

Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Auditóriumában tart előadást az innováció és tech-guru szerző, a MIT Technology Review és a Business Week tech-rovatának korábbi főmunkatársa, Robert Buderi. Az újságíró, szerző legújabb könyve, a Where Futures Converge: Kendall Square and the Making of a Global Innovation Hub kapcsán látogat a magyar fővárosba, május 4-i nyilvános előadásában arról beszél majd, hogy hogyan lehetne létrehozni a bostoni példából tanulva virágzó és fenntartható startup-ökoszisztémát Budapesten.

Buderi húsz évig dolgozott az egyedülálló startup-ökoszisztémájáról híres bostoni Kendall Square-en, új könyvében pedig lebilincselően meséli el újítók és újításaik több évszázadra visszanyúló történeteit. A „bolygó leginnovatívabb négyzetmérföldjének” is nevezett helyen egyebek közt az MIT, a Biogen, a Moderna, a Pfizer, a Takeda irodái vannak, de megtaláljuk itt a Google, a Microsoft, az IBM, az Amazon, a Facebook és az Apple képviseleteit is. A tech-óriások mellett nagy sűrűségben vannak jelen a startupok és befektetők is. A könyvben Robert Buderi bemutatja ennek a keleti parti ökoszisztémának a fejlődését, ciklikus változásait.

Richard Florida, a Torontói Egyetem professzora szerint a könyv mindenki számára kötelező, aki szeretné megérteni az innovatív ökoszisztémák működését, részt venne fejlesztésükben, fenntartásukban.

Előadásában Buderi olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy mitől virágzik hosszú  évtizedek óta ez a tech-központ, működéséből levonhatók-e tanulságok más ökoszisztémák számára, de arról is szó lesz, hogy mit tartogat a jövő. A prezentáció után a szerzővel Biás Csongor, a Startup Hungary ügyvezetője beszélget, ezt követően pedig a közönség is felteheti kérdéseit. A Startup Hungary szakmai közreműködésével megvalósuló eseményt egy networking alkalom zárja.

A fenti könyv mellett több, a tech vállalatok történetét, szerepüket, stratégiájukat körbejáró, például a Guanxi (The Art of Relationships): Microsoft, China, and the Plan to Win the Road Ahead vagy az MIT Radiation Lab történetét elmesélő, The Invention That Changed the World és az Engines of Tomorrow című műveket is Buderi jegyzi.

Facebook esemény: https://fb.me/e/Pfx2KTDS
Az esemény regisztrációhoz kötött:  https://www.addevent.com/event/VB16582775

Az előadás nyelve angol. Az eseményt a Global Voices at MOME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány támogatja.

Európában az energiaiparba áramlik leginkább a kockázati tőke

2024-ben eddig 5,7 milliárd dollár értékben kaptak a startupok európai kockázatitőke-befektetést energiaipari innovációk fejlesztésére. Ez egy viszonylag új, 2023-ban kezdődött trend: annak előtte az energiaipart megelőzték a pénzügyi és az egészségügyi innovációk, valamint a vállalati szoftverek. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Europe Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll az európai

Bővebben

Mit jelent impact alapon befektetni, és miért fontos a startupoknak, hogy mérjék a társadalmi hatásukat?

A Startup Safari 0. napján Bedő Beatrix, Szakacsits Szabolcs, Károlyi Antal és Eszter Elemér járták körbe, hogy milyen félreértések övezik a társadalmi hatásokat fókuszba helyező, úgynevezett impact befektetéseket, milyen nehézségei vannak itthon egy impact alapon építkező vállalkozónak, és mire van szükség a fejlődéshez.

Bővebben

A fejlett ökoszisztémák húzzák fel a kockázatitőke-befektetéseket 2024 első felében

A kockázatitőke-befektetések számát és mértékét az olyan fejlett ökoszisztémák húzzák felfelé 2024-ben, mint az USA, Kína és az Egyesült Királyság. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Global Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll a globális kockázati tőke.

Bővebben

Bátrabb vállalkozókat nyernénk azzal, ha nyíltan beszélnénk a term sheetekről

Bedő Beatrix szerint nem szabadna, hogy tabu legyen a befektetések pénzügyi és egyéb feltételeit összefoglaló dokumentum, a term sheet. Ha erről nyíltabban beszélnénk, olyan vállalkozókat nevelnénk, akik tájékozottabbak és nem kiszolgáltatottak a befektetőknek.

Bővebben

Hogyan ne égj ki, ha startupot építesz?

A startupszféra fokozottan kitett a kiégésnek: ott, ahol a munka nagyfokú elköteleződést, odaadást kíván meg, könnyű elveszítenie az embernek saját magát, és nehéz határt vonni. Hogyan csapja be magát a startupper, és hazudja ünnepnek a munkát? Hogyan tehetünk a kiégés ellen csapatszinten és egyénileg? Erről beszélgetett a Startup Safarin Bélavári Virág, a Munch marketingmenedzsere, valamint

Bővebben

Befektetői találkozót tart július 10-én a jótékonysági applikációt fejlesztő Sharity

A tőkével rendelkező cégeket, a jó ügyekért síkra szálló civil szervezeteket és az adományozó magánszemélyeket összekötő startup célja, hogy kilépjen a nemzetközi piacra – ehhez keres a Tőkeportál közösségi finanszírozási kampányán keresztül befektetőket.

Bővebben

Eszter Elemér: Nagyon utálom, amikor valaki a Hiventures-t piszkálja

Az angyalbefektető szerint a Hiventures egy, a nemzetközi gyakorlatban szokványos gazdaságélénkítő eszköz, ami betölti a funkcióját: megtanítja a vállalkozónak, hogy milyen az, amikor van pénze, és hozzájárul a tapasztalatot szerző vállalkozói réteg gyarapításához. Azt a szellemi munkát ugyanakkor nem spórolhatja meg az ökoszisztéma, hogy hogyan születhet minél több magyar sikersztori.

Bővebben

Nemzetközi franchise lehet a MyFarm-ból annak új befektetője, az első hazai McDonald’s tulajdonosa jóvoltából

Egy családi cégnek indult közösségi kert modellt vinne az európai piacra a McDonald’s korábbi marketing igazgatótanácsi elnöke, Kercsmár András, aki a nemzetközi franchise kiépítése mellett a marketingben is segíti a MyFarm csapatát.

Bővebben