Hirdetés

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Korábban az iskolakezdési támogatás az szja-törvényben nevesített, kedvezményes adózású cafeteria elem volt, amit speciális feltételekkel lehetett a munkavállalók rendelkezésére bocsátani. A 2019-es adóváltozások során sok más juttatással egyidejűleg e támogatás adókedvezménye is megszűnt. Ennek ellenére – talán éppen azért, mert egy valóban erősen jelenlévő igényre ad választ – az iskolakezdési támogatást jelenleg is viszonylag sok munkáltatónál használják.

Az Edenred év elején, vállalati döntéshozók körében végzett reprezentatív kutatásából például az derült ki, hogy a megszüntetett, nevesített adókedvezmények ellenére 2021-ben a cégek 14 százalékánál kaptak a dolgozók iskolakezdési támogatást.

A felmérés 200 vezető megkérdezésével készült, és az eredmények a többi között arra is rávilágítottak, hogy jelentős az eltérés a juttatás népszerűségében cégmérettől függően. Míg ugyanis az 50 fő alatti vállalkozásoknak 10,5 százaléka adta, az 51 és 150 fő közötti kategóriában már 23 százalék a 150 főnél is több embert foglalkoztató társaságok pedig közel harmada (29 százaléka) alkalmazta az iskolakezdési támogatást.

Nem véletlenül maradt ez az egyik legnépszerűbb elem a vállalatok juttatási struktúrájában, hiszen a tanévkezdés minden gyermekes családnál gyermekenként 50-100 ezer forint extrakiadással jár. Azaz járt a korábbi években, hiszen az elmúlt hónapokban megugró infláció miatt egyelőre felmérni sem lehet, vajon mennyibe kerülnek majd augusztus végén-szeptember elején az iskolakezdéshez nélkülözhetetlen eszközök: táskák, írószerek, sportszerek, ruházati cikkek. Az már biztos, hogy a menzai étkezés önkormányzattól függően ugyan, de drágulni fog, átlagosan várhatóan 20 százalékkal.

A jó időben adott támogatás különösen nagy segítség lehet ebben az évben, egyúttal növelheti a munkavállalók lojalitását.

“Logikus lépés volna a munkáltatók ¬– főként a mikro-, kis- és középvállalkozások – szempontjából, ha egyre nagyobb számban alkalmaznák ezt a juttatási formát. A magas infláció, és az ennek nyomán megugrott élelmiszerárak miatt sok családban a korábbinál lényegesen kisebb keret jut majd az extrakiadásokra. Márpedig az iskolakezdés az egyik legnagyobb plusz tehertétel a családok költségvetésén a karácsony és a nyaralás mellett” – hívja fel a figyelmet Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Edenred iskolakezdési támogatása a munkáltatók számára is költséghatékony eszköz: a cégek szempontjából akár 22 százalék megtakarítást jelenthet ahhoz képest, mint ha bérként kerülne ez az összeg kifizetésre. Példaképpen: egy 20 ezer forintos támogatás esetén a céges költség az Edenred iskolakezdési megoldásaival 26.608 forint, míg bérként ugyanez 33.985 forintba kerülne.

Ha egy cég az iskolakezdési támogatására szánt összeget közvetlenül a családtagnak egyéb jövedelemként fizeti meg, vagy csekély értékű ajándékként adja ki, akkor nem képez járulékalapot. Ezt kényelmesen, egyszerűen megteheti az Edenred megoldásaival: Edenred kártyán vagy utalvány formájában, illetve Edenred Családi kártyán is, közvetlenül a gyerek, vagy a házastárs nevére.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben