Hirdetés

Az amerikai startup ökoszisztéma nagyágyúi tartanak képzést magyar mentoroknak

A Hollywood csillagait is mentoráló best-seller szerző Marisa Peer, a több mint 10.000 startup támogatásáért felelős GANT-alapító Patrick Riley és a vállalkozástan felsőoktatási fellegvárának számító Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship vezetője, Bill Aulet is előad a CEU InnovationsLab mentor tréningjein.

Hirdetés

Minden sikeres startup egyik titkos fegyvere a nagyszerű mentor. Azzal, hogy megosztja tudását és tapasztalatait, a mentor nem csupán az általa mentorált csapat sikerét alapozza meg, hanem egyben hozzájárul az egész startup ökoszisztéma fejlődéséhez. Ezt a fejlődést kívánta a CEU inkubátorháza, a CEU InnovationsLab előmozdítani, amikor idén tavasszal az Amerikai Nagykövetséggel közösen elindították startup mentor tréning programjukat. A kifejezetten a tengerentúli ökoszisztéma gyakorlatait bemutató, de a hazai környezetben is alkalmazható ismereteket nyújtó tréningen eddig több mint 170 mentor vett részt. A Techstars és az MIT Enterprise Forum Cambridge mentorai után ősszel három alkalommal lesz lehetőség az amerikai startup ökoszisztéma nagyágyúitól tanulni: időrendi sorrendben Patrick Riley, Marissa Peer és Bill Aulet tartanak gyakorlati képzéseket a CEU iLab meghívására.

Patrick Riley, a Global Accelerator Network (GAN) CEO-ja szeptember 30-án élő példákkal mutatja majd meg, hogyan tudjuk mentorként startupjainkat a megfelelő lehetőségekhez hozzásegíteni: milyen támogatásra van szükségük, illetve milyen és mekkora emberi és anyagi erőforrásra van szükség ahhoz, hogy a kezdő vállalatok valós és mérhető gazdasági hatással bírjanak?

Az alig negyvenéves Pat Riley a Techstars projektjét duzzasztotta önálló és mára hatalmassá vált ernyőszervezetté. A GAN és a GAN Ventures jelenleg több mint 120 amerikai városban van jelen, és közvetlenül vagy közvetetten több mint 10.000 startupot segített már a sikeres vállalkozássá válásban akcelerátor és befektetői programjain keresztül. Kiemelkedő kapcsolati hálójuknak köszönhetően olyan partnerekkel dolgoznak együtt, mint a Hubspot, Agora, UPS, Microsoft vagy a Zendesk.

Az őszi szezon második előadója Marisa Peer nemzetközileg is elismert, számos díjjal kitüntetett terapeuta és író lesz, aki október 26-án egy, a startup világot is igen gyakran sújtó, mégis méltatlanul elhanyagolt témát jár körül. Az imposztor szindróma, azaz a saját képességeinkben és sikereinkben való kételkedés és az önbizalomhiány számos startup alapító sikerességét is megnehezíti. A tréning alkalmával a mentorok gyakorlati tudást és használható tippeket kapnak arra, hogyan támogathatják a mentoráltak mentális egészségét, és segíthetik őket az önbizalomhiány okozta gátak leküzdésében.

Marisa Peer nemcsak az üzleti élet vezetőivel, hanem Hollywood sztárjaival és olimpikonokkal is rendszeresen foglalkozik. Ötszörös best-seller íróként és az ’I am Enough’ mozgalom elindítójaként praktikus tanácsokat és technikákat fejlesztett ki az önbizalomhiány növelésére.

A tréning sorozat záró részeként november 24-én Bill Aulet, a Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship vezetője a saját maga által kifejlesztett metódus, a ’Disciplined Entrepreneurship’ hátteréről és fő jellemzőiről fog beszélni. A mentorok megismerhetik, hogy a vállalkozási attitűd is tanítható, és hogy milyen lépéseken kell végig mennie egy startupnak ahhoz, hogy a terméke a lehető legnagyobb legjobb esélyekkel induljon el a piacon.

Bill Aulet 25 éve foglalkozik a vállalkozások előmozdításával. 2013-ben jelent meg a ’Disciplined Entreprenuership’ című könyve, ami 24 pontban foglalja össze, hogyan lehet egy ötletből innovatív vállalkozást felépíteni. A könyvet több mint 20 nyelvre fordították már le, Bill Aulet pedig a Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship vezetőjeként és az MIT Sloan School of Management professzoraként a startup ökoszisztéma egyik legfontosabb forrása lett.

A CEU iLab startup mentorok amerikai mintákra épülő képzési programjában minden olyan startup alapító, vállalati vezető vagy szakértő részt vehet, aki kész mentorként megosztani tudását. A program célja, hogy az amerikai szakemberek a mentorokat olyan know-how-val, eszközökkel és legjobb gyakorlatokkal lássák el, melyek révén a startup csapatok számára megnyílik a fenntartható növekedés felé vezető út.

A Training for Startup Mentors – Best Practices from USA programja:

  • Szeptember 30., 17 óra

Patrick Riley: Creating opportunities for startups to build powerful businesses

Az előadás után vacsora és interaktív ’Mentor Madness’ program a Momentán Társulattal

  • Október 26., 16 óra

Marisa Peer: Behavioral Aspects of Entrepreneurship

  • November 24., 17 óra

Bill Aulet: Disciplined Entrepreneurship – Creating More and Better Entrepreneurs

A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az iLab oldalán lehet: https://www.ilab.ceu.edu/us-mentor-training

A programok helyszíne a CEU Nádor utcai campusa, az előadók a vírus okozta helyzet miatt élőben, online jelentkeznek majd be. A tréning angol nyelvű, a részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

 

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben