Hirdetés

Agrárstartupba fektetett be a Hiventures

Trutina

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő 400 millió forintról szóló befektetési megállapodást kötött az üvegházi technológiákat fejlesztő Gremon Systems Zrt.-vel.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő és a növényházi döntéstámogató rendszerek fejlesztésével, illetve gyártásával foglakozó Gremon Systems Zrt. tulajdonosai a közelmúltban 400 millió forint értékű befektetési megállapodást kötöttek, amelynek célja a vállalat meglévő termékportfóliójának fejlesztése, valamint a meghatározó európai és globális piacokra történő belépés támogatása – írja a Kamara Online.

A Gremon Systems saját fejlesztésű online monitoring rendszere egy korszerű szoftveres és egy egyedi, saját gyártású hardveres (terminál) megoldásból áll. Az üvegházak falára szerelt úgynevezett Insight Manager Terminálokon olyan android-alapú szoftver fut, amelyben pontosan rögzíthetik, melyik soron, milyen típusú növényből, mennyit szüreteltünk, sőt akár a felbukkanó kártevőket is megjelölhetjük, így terjedésüket gyorsan megakadályozhatjuk.

A megoldás okostelefonon és tableten is elérhető, így mobilizálva a tevékenységet. Az új technológia kétségkívül segítséget nyújt a mezőgazdaságban dolgozók optimális számának meghatározásában, a kollégák ki- és beléptetésében is.

A Gremon Systems másik terméke a Trutina növény súly mérési rendszer, amely hardverből és egy felhő alapú szoftvermegoldásból áll. Egy önálló, teljesen független rendszer, amely bármilyen üvegházba beszerelhető. A rendszer segítségével nyomon követhető a növények súlyváltozása (biomassza), elemezhető a növények energia szintje, mérhetővé válik az öntözési rendszer hatékonysága is.

A fenti megoldásokkal a vállalat az elmúlt években sikeresen jelent meg több országban Európában (Lengyelország, Spanyolország, Hollandia, Finnország), de Ázsiában és a tengerentúlon is. A Gremon Systems Zrt. 2017-re megduplázta korábbi éves árbevételét, és a további hatékony növekedéshez nyújt segítséget a Hiventures részéről biztosított tőke.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben