Hirdetés

A startupok zöld technológiára és AI-ra összpontosítanak a fenntarthatóság érdekében

Az üzleti világ lassulása és az óvatosság miatt a befektetők kihívást jelentenek a startupok számára. Az innováció azonban kulcsszerepet játszhat a gazdasági fellendülésben. A hazai nagyvállalati inkubátor, a start it @K&H a tudásmegosztás és a kapcsolatépítés felgyorsításával segíti a legújabb 12 csapatát, hogy átlendülhessenek a kihívásokon. Az immár tizedik inkubációs program, amely márciusban zárult, főleg a környezetbarát megoldásokra és a mesterséges intelligencia alkalmazására összpontosított.

A magas infláció, a bizonytalan, lassuló gazdasági környezet a startupokra is komoly hatással van – a befektetők kerülik a kockázatot, a munkavállalók kétszer is megfontolják, hogy milyen cégnél helyezkednek el, és az alapítók is óvatosabban vágnak bele új vállalkozásba. Éppen ebben a kihívásokkal teli időszakokban van azonban leginkább szükség új szemléletre, a startupok innovatív megoldásaira. „A jelenlegi helyzetben megnövekedett a startup ökoszisztémát támogató szereplők fontossága. Az inkubátorok jelentik ugyanis a biztos pontot a csapatok életében a növekedéshez, a fejlődéshez. Másrészt a vállalati szektor is nyer ezzel, hiszen így betekintést kap a legújabb technológiákba, fejlesztésekbe, és korai felhasználóként előnyre tehet szert az innovatív újítások alkalmazásával. Erre különösen nagy szükség van, hiszen a hazai cégek esetében azt látjuk, hogy az innovációs hajlandóság stagnál, ami hosszú távon lemaradáshoz vezethet” – ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a startup ökoszisztéma aktuális helyzetét a start it @K&H inkubátorprogram tavaszi kiválasztási időszakának eredményei kapcsán.

Mire van most szüksége a startupoknak?

„Míg Amerikában főleg a technológiai startupok kockázati tőkefinanszírozásának területén keletkezett egy űr, az európai piacon is megfigyelhető a visszahúzódás és az óvatosság a befektetők részéről. Hiszünk abban, hogy a gazdaság beindulásával a startup világ újra erőre kap, ezért addig is biztos háttérrel és tudástranszferrel támogatjuk ezt a leginnovatívabb vállalkozói réteget” – hangsúlyozta a szakember. A legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátor, a start it @K&H ezért a szakmai mentorok, a digitális technológiai szolgáltatások és a közösségi iroda mellett a korábbi alapítók tapasztalataival, a K&H felső- és középvezetői közül kikerülő kulcsmentorokkal és az ökoszisztéma szereplői közötti kapcsolatépítést szolgáló eseményekkel segíti és gyorsítja a csapatok fejlődését.

Új szemlélet és technológia

A start it @K&H 10. kiválasztási időszakában ez a hosszú távú gondolkozás állt a középpontban, amit a fenntarthatósági – ezen belül is a környezetbarát és nemi egyenlőséget szolgáló – megoldások fókuszba helyezése is jól mutat. A több mint 50 jelentkező közül márciusban bekerült 12 csapat több mint fele ugyanis már ilyen innovációt hozott, míg 7 női alapítású. „A környezeti értékek megőrzése a startupok körében is kiemelt téma lett, ahogyan az energiaválság kihívásainak megoldása is. Emellett jól látható, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése a hazai startupokra is hatással van, az újonnan kiválasztott csapataink közül öt már alkalmazza valamilyen formában a technológiát. Annak pedig külön örülünk, hogy egyre több a női alapító is, hiszen a nemek közötti egyenlőség és így az eltérő megközelítésekből eredő előnyök kiaknázása, fontos része az innovatív gondolkodásnak” – összegezte tapasztalatait Németh Balázs.

A fenntarthatósági fókuszú csapatokat iparági mentorok, a női alapításúakat pedig személyes tanácsadás és rendszeres panelbeszélgetések is támogatják a további sikerekben, hiszen a hosszú távú gondolkozásnak fontos része mind környezeti, mind társadalmi szempontból a fenntarthatóság.

A start it @K&H új csapatai

 • You: egészségügyi platform, mesterséges intelligencia segítségével értelmezi a betegségek tüneteit és lefordítja az ezekkel kapcsolatos orvosi kifejezéseket úgy, hogy azok érthetők legyenek a pácienseknek
 • Beeco: ökoközösséget építő platform, amely többek között tartalmaz ökolábnyom kalkulátort, öko-asszisztenst és öko-térképet
 • Kast: modell-közvetítő platform, ami automatizáció segítségével egyszerűsíti a megrendelést és adminisztrálást az ügyfeleknek és kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá teszi az iparágat a munkavállalók számára
 • OneCup: a Re-pohár logisztikájának megújításával foglalkozik, elsősorban mozik és éttermek piacát célozza meg
 • PixInPut: mesterséges intelligenciával ellátott, automatizált, beltéri farmfelügyeleti rendszer
 • Kingfish: RAS-rendszerre épülő, önfenntartó körforgásban működő hal- és garnélatermesztés, ahol kizárólag geotermikus energia és napelemek biztosítják a szükséges energiát
 • ASSU: automata és félautomata drónrendszer a szőlészet igényeire szabva
 • exiquiz: mozgásra, logikus gondolkozásra és csapatmunkára ösztönző, játékos edtech applikáció
 • GuardenAI: autonóm robotok a precíziós gazdálkodások kártevő problémái ellen
 • PV Transparency: okostelefonos alkalmazás és a napenergia mérésére alkalmas érzékelő, a napelemek vásárlása előtti döntéshozatal segítéséhez
 • Redivivum Technology: mesterséges intelligenciára épülő automata válogatórendszer, ami segíti a textil hulladék újrahasznosítását
 • MEROVA Diabetic Health: a cukorbetegek körében előforduló problémák megelőzésére épített applikáció, ami személyre szabott életmód-javító megoldásokkal segíti a felhasználót a komplikációk elkerülésében

Idén is lesz Ideathon: fókuszban a jövő

Immár ötödik alkalommal rendezik az Ideathon 5.0 ötletversenyt Győrben. A résztvevők ebben az évben a jelenben már észlelhető, de igazán a jövőben realizálódó problémák megoldásaira tesznek kísérletet.  Újdonság,  az eddigi megszokott gyakorlattól eltérően, hogy először öt dedikált altémakörben kerülnek problémák feltárásra illetve megfogalmazásra, majd a csapatalkotás követően kezdődik az adott ötlet kidolgozása. A győztes csapat minden tagja részesül egy 100 000 forint értékű elektronikai vásárlási utalványban és még sok minden másban.

Bővebben

Átadták a magyar startup által fejlesztett növénytermesztő konténer farmot

Április 26-án átadták a Green Drops Farm Kft. legújabb, saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farmját. A debreceni startup által megálmodott és forgalmazott saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farm újdonságnak számít Magyarországon, a konténerben ugyanis hidropónikus technológiával működő tornyok találhatók, amelyekben salátafélék, fűszernövények termelhetők talaj nélkül, tápoldatos vízben.

Bővebben

Budapest lehetne az új Boston? – Mit tanulhatunk az amerikai startup-ökoszisztéma történetéből

Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Auditóriumában tart előadást az innováció és tech-guru szerző, a MIT Technology Review és a Business Week tech-rovatának korábbi főmunkatársa, Robert Buderi. Az újságíró, szerző legújabb könyve, a Where Futures Converge: Kendall Square and the Making of a Global Innovation Hub kapcsán látogat a magyar fővárosba, május 4-i nyilvános előadásában arról beszél majd, hogy hogyan lehetne létrehozni a bostoni példából tanulva virágzó és fenntartható startup-ökoszisztémát Budapesten.

Bővebben

Megérkezett Magyarországra a Lightyear – korlátlan hozzáférést biztosít a tőzsdékhez, rejtett díjak nélkül

A Lightyear, az ex-TransferWise alapítói által létrehozott európai befektetési platform, ma bejelentette magyarországi indulását. A platform az első olyan eurózónán kívüli terjeszkedése, amely lehetővé teszi, hogy felhasználói többdevizás számlájukkal korlátlan hozzáférést kapjanak a globális tőzsdékhez, miközben elkerülik a rejtett díjakat. A Lightyear eddig már 35 millió dolláros befektetést vonzott be, befektetői között olyan nagy nevek találhatók, mint a Lightspeed Venture Partners és Sir Richard Branson. A magyarországi indulás újabb lépést jelent a cég globális terjeszkedésében, amelynek célja, hogy az európai befektetési piac meghatározó szereplője legyen.

Bővebben

Startupok: az igazi megmérettetés nem a befektetők, hanem az ügyfelek előtt zajlik

A McKinsey tanácsadó cég tanulmánya szerint amennyiben a hazai startupok a többi európai országhoz hasonló arányban és mértékben tudnának növekedni, 2,5-5 milliárd eurónyi pluszforrást tudnának bevonni a szektorba. Ennek jelentős hányada – mintegy  egy milliárd euró – a helyi gazdaságban hasznosulna.

Bővebben

Tovább bővítette komposztálható termékei listáját a zöld magyar startup

Százezer darab feletti eladott termék havonta, ipari komposztálás céljából történő visszagyűjtés, filmsztárok által használt evőeszközök. Az egyéves munka keretében hőálló alapanyagfejlesztés és új termékek gyártása, valamint azok piaci bevezetése történt meg 2021. december és 2022. november között. A három éve induló, körforgásos gazdaságban gondolkodó Vilhemp csapatának célja ma is változatlan: környezetbarát és funkcióját kiválóan ellátó evőeszközök és szívószálak gyártása hazai, természetes alapanyagokból.

Bővebben

Bemutatkozott a People Platform – öt startup összefogásával valósult meg

Tapasztalat, hogy nehéz különböző digitális platformokat bevezetni egy vállalaton belül és a startupokkal is óvatosabbak a cégek, azonban a felhasználók kiszolgálása az egyik legfontosabb feladat, ezért fogtunk össze – mondta többek között partneri bemutatkozóján a People Platform kezdeményezője, a Blue Colibri App alapító-ügyvezetője.

Bővebben

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások