Hirdetés

A női startupok uralják a Design Terminal Mentorprogramját idén tavasszal

Intenzív női fókusszal indul a tavaszi szemeszter: a Womentoring programelemeken férfi és női vállalkozói utak különbségéről vagy éppen a nemek időmenedzsment kihívásairól is lesz szó. Idén Svédországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból és Magyarországról kerültek be startupok a programba.

Hirdetés

68, professzionális fejlődésre és üzleti kapcsolatokra vágyó startup jelentkezett ebben a szemeszterben a Design Terminal nemzetközi Mentorprogramjára. A Power Camp után a végső válogatásba 11 ígéretes, társadalmi hatással bíró csapat került be. Utóbbi fontos kitétel az innovációs ügynökségnél a program 2017-es indulása óta, idén sem volt ez másként.

Kiemelt szempont továbbá, hogy minél több női alapítót bírjanak jelentkezésre. E tekintetben ebben a félévben kétszeres a siker: a jelentkező vállalkozások több, mint 50%-át és a bekerült csapatoknak is több, mint a felét, vagyis hat startupot indítottak nők. A Mentorprogram keretében nagy szerepet kapnak ebben a szemeszterben a kifejezetten női fókuszú programelemek. A Womentoring nagyköveti szerepét Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár vállalta el.

NÉZD MEG A MENTORPROGRAM NYITÓESEMÉNYÉNEK VIDEÓJÁT!

A Design Terminal története során már több, mint 200 programban mutatott irányt több, mint 2000 startupnak. Az induló vállalkozások a Mentorprogram 3 hónapja alatt többek között termék-, és üzletfejlesztésben, kommunikációban, értékesítésben, pénzügyi tervezésben fejlődhetnek, hazai és nemzetközi mentorok közreműködésével, személyre szabott mentorálás során.

Gyógyító babacumitól a zöld 3D filamenting

És hogy milyen termékeket, szolgáltatásokat fejleszt a hat női alapítású startup? A lengyel Astrotectonic integrált szoftveres és hardveres megoldást kínál, amely segít előre jelezni a földrengéseket. A magyar Babypurp olyan speciális cumit tervez babáknak, amely megelőzi és gyógyítja a szájpenészt. A holland Composterra a műanyagok alternatívájaként bioalapú élelmiszer-csomagolóanyagokat, cserepeket és dekorációs elemeket készít. A brit Little Bridge platformján a gyerekek interaktív, személyre szabott módon tanulhatnak angolul, miközben más, hasonlóképpen tanuló gyerekekkel kötődhetnek össze, a világ minden tájáról. A svéd Little Snooze olyan sapkát fejleszt, amely funkcionális akusztikai kialakítása révén megvédi a babákat, kisgyerekeket a káros zajoktól.  A szintén magyar Click’N’Cruise utazási irodák összetett szolgáltatásai nélkül teszi lehetővé a hajós körutazások szervezését.

Ne feledkezzünk meg persze a férfi alapítókkal rendelkező vállalkozásokról sem, közöttük is találkozhatunk izgalmas megoldásokkal! Ők egyébként mind Magyarországról érkeznek a programba. A Dyrectorio a DevOps és GitOps operációk esetében csökkenti az idő- és költségveszteséget, az Ultimate Waterprobe pedig integrált hardver és szoftver megoldással segíti a termelőket a minőségi haltenyésztésben, vízminőség mérésével. A Smart Capacit System szoftveres megoldást kínál, amellyel a felhasználók elektronikus eszközeik energiafelhasználását optimalizálhatják. A Voovo olyan appot fejleszt, amelyen az idegennyelveket tanuló felhasználók kártyákkal fokozhatják sikereiket. A Refilamer pedig a műanyag hulladékot 3D nyomtató filamentként hasznosítja újra, sőt online piacteret is üzemeltetnek az eladásra szánt filamentnek.

Női alapítók kihívásai az üzleti életben

Hogyan változott meg a nők számára az üzleti élet az elmúlt 20 évben? Milyen hatással van a család a férfiak és a nők időmenedzsmentjére? Hogyan váltakoznak a kihívások a különböző üzletágakban? Hogyan egészíthetik ki egymást a női és férfi vezetők? Többek közt ezekről a témákról lesz szó, szakértő inspirációs előadók közreműködésével a csak a női alapítók számára meghirdetett, exkluzív előadásokon és azokon is, amik koedukált formában szerveződnek a két nem közti párbeszédet elősegítendő.

A két éve indult kezdeményezés a női alapítókat, kismamákat és kisgyermekes anyukákat segíti abban, hogy könnyebben helyezkedjenek el az üzleti, startup és tech világban, és felismerjék: a vállalkozói lét akár kisgyermek mellett is opció lehet. A résztvevők inspiráló női vezetőkkel találkozhatnak és egy értékes, egymást erősítő közösségbe kerülhetnek.

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben