Hirdetés

A legjobb hazai fenntarthatósági megoldásokat keresik

A Startup Grind hazai szervezetével az induló és már működő vállalkozásoknak, startupoknak és szervezeteknek segít egy nemzetközi network tagjaként. A Startup Grind Budapest az idei évtől kezdődően kiemelt támogatásban szeretné részesíteni az idehaza működő, vagy szárnyait bontogató fenntarthatósági-, környezeti- és társadalmi innovátorokat, vállalkozásokat, fiatal ötletgazdákat.

Ennek egyik legújabb állomása, hogy a közel két évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi World Summit Awards hazai lebonyolításáért és kommunikációjáért az idei évtől kezdődően a Startup Grind csapata felel. Ennek keretében került meghirdetésre a World Summit Awards Hungary, ahol várják a social impact és a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) megvalósításáért dolgozó vállalkozások, startupok és szervezetek jelentkezését. Egyre égetőbb, hogy gyors és hathatós válaszokat adjunk korunk környezeti és társadalmi problémáira. A WSA olyan digitális megoldásokat keres évről évre, amik működésükkel segítik az ENSZ által lefektetett Fenntartható Fejlődési Célok, úgynevezett SDG-k megvalósulását. A legfontosabb cél pedig, hogy szeretné bemutatni és elérhetővé tenni ezeket a megoldásokat, egyben megmutatni a termék, szolgáltatás mögött álló embereket és az ő személyes történeteiket.

A versenyre 8 kategóriában lehet benyújtani a jelentkezést: government & citizen engagement, health & wellbeing, learning & education, environment & green energy, culture & tourism, smart settlements & urbanization, business & commerce, inclusion & empowerment.

A versenyre már működő, a piacon már elérhető vagy bevezetés alatt álló social impact vagy az SDG tematikába illeszkedő digitális megoldással rendelkező startupokat, vállalkozásokat és szervezeteket várják. A jelentkezési határidő október 15-e, eddig van lehetőség regisztrálni a platformon és véglegesíteni a jelentkezést. A beérkezett jelentkezések közül a magyarországi WSA zsűrije fogja kiválasztani a kategória győzteseket és október folyamán egy esemény keretében kerül kihirdetésre az eredmény. A kategória győztesek pedig bekerülnek a WSA Global pooljába, amiből egy nemzetközi zsűri választja ki az idei legjobb 40 projektet.

A szervezők keresik azokat az intézményeket, cégeket akik fontosnak és támogtadnónak tartják a WSA kezdeményezés népszerűsítését.

A World Summit Awards és a mögötte álló szervezet

A WSA mögött álló szervezet a 2003-as indulása óta azon dolgozik, hogy olyan digitális megoldásoknak adjon nyilvánosságot és bemutatkozási felületet, amik jobbá teszik a világot. A WSA a social impact vállalkozások és társadalmi innovátorok legnagyobb globális hálózatává nőtt, így segítve az ENSZ munkáját, hogy a kitűzött Fenntartható Fejlődési Célok, az úgynevezett SDG-k teljesüljenek. A több mint 180 ország részvételével megrendezésre kerülő verseny a legrégebben futó ilyen kezdeményezés.

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben