Hirdetés

A közösségi finanszírozás fontos eszköze a helyi gazdasági ökoszisztéma fejlesztésének

A Tőkeportál, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesülete által 2019. május 22-én szervezett kerekasztal-beszélgetésen a magyar vállalkozások alternatív finanszírozási lehetőségeiről két külföldi szakértő is megosztotta tapasztalatait a közösségi finanszírozásról. A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett eseményt az Altfinator támogatásának és a Crowd-Fund-Port társszervezésének köszönhetően egy nyilvános rendezvény követte a Start it @ K&H inkubátorban.

A kerekasztal-beszélgetést a WBAN elnöke, Szabó Eszter nyitotta meg, aki kiemelte a közösségi finanszírozás jelentőségét a lakosság és az angyalbefektetők bevonására a helyi vállalkozások sikerre vitelében, finanszírozásában, és így az alvótőke-bevonásban is.

Daniel Horak – a Conda osztrák részvénycélú közösségi finanszírozási platform társalapítója és az osztrák pénzügyminiszter tanácsadója – bemutatójában áttekintést adott az európai közösségi finanszírozási piac fejlesztési lehetőségeiről. A szabályozással kapcsolatban elmondta, hogy az osztrák Alternatív Pénzügyi Törvény hatályba lépésének legnagyobb gazdasági hatása a tőkebevonások élénkülése volt: míg a törvény 2015 szeptemberi hatályosulása, aminek révén 5 millió EUR-ig vonhat be tőkét egyszerűen bármely osztrák vállalkozás a közösségi finanszírozás révén, nagyon gyors gazdaságélénkítő, helyi tőke bevonást elősegítő változást indukált, anélkül, hogy a kockázatokat növelte volna. A Conda hatékony kockázatkezelési rendszerének megfelelően indított több mint 110 sikeres kampány jó jel lehet a magyar piaci szereplőknek, hatóságoknak is.
Előadása során részletezte a Conda működését,: eddigi kampányaik 95%-a sikeresen zárult és a Conda-n sikeresen tőkét bevont vállalkozások 85%-a 5 éven túl is életképes.

„A közösségi finanszírozás fontos eszköze a helyi gazdasági ökoszisztéma fejlesztésének, mivel a tőkeemelés 85%-a a kampánygazda cég székhelyének 150 km-es körzetéből érkezik.”

–Horak úr rávilágított arra is, hogy nem csak startupok számára, hanem a kis– és középvállalkozások számára is elérhető tőkebevonási lehetőség a közösségi finanszírozás. Akár energiaszolgáltatók, szállodaláncok, futballcsapatok is emelhetik így tőkéjüket, az italkampányok pedig különösen sikeresek.

Egy sörkampány mindig népszerű.”

“A közösségi finanszírozás pedig tökéletes eszköz a közösségépítésre és további társbefektetők szerzésére. A támogatások, hitelek, kockázati tőke és a közösségi tőke kombinációja a leghatékonyabb tőkeszerkezetet eredményezheti.”

Madis Müür – akit nemrég a 2018-as év Vezető Befektetőjének választottak Észtországban, az ESTBAN, az Észt Angyalbefektetők Egyesületének igazgatósági tagja – tapasztalt vezető befektető a közösségi finanszírozási kampányokban. Sikerei közé tartozik az Ampler bikes és a Bikeep kampány is. Előadásában részletezte, miért és hogyan tudja egy angyalbefektető irányítani a kampányt, mi a feladata egy vezető befektetőnek, illetve beszélt a pozíció előnyeiről és jutalékairól.

Előadta, hogy az észt angyalok annyira sikeresen tudtak vezető befektetőként kampányokat indítani, hogy sokan közülük mára már saját kockázati tőke-alapot hoztak létre. Bemutatta egy kampány előkészítését is. Müür megerősítette, amit már a Világbank is publikált, hogy saját tapasztalatai és a 4 éve sikeresen működő észt Funderbeam-en lezárult kampányok alapján is elmondható:

„A visszaélések nagyon ritkák a közösségi finanszírozásban, a közösség „bölcsessége” nagyon hatékony eszköz egy vállalkozás validációjában.”

A két szakértő előadása után, a Start it @ K&H Inkubátor társszervezésében tartott workshopon, Vicze Gábor, az Innomine ügyvezetője tartott rövid bemutatót. A résztvevők megismerhették az Altfinator új közvetítő oldalát, majd Szeles Nóra, a Tőkeportál üzletfejlesztési vezetője, összefoglalta a közösségi finanszírozás várható gazdasági előnyeit, mint az

átláthatóbb tőkebevonás, hozzáférés az alvó tőkéhez, a helyi startupok és vállalkozások támogatása.

Az előadásokat követően bemutatkozott két – nemsokára a Tőkeportálon kampányt indító- vállalkozás is. Mark Bollobas, az Sbrick társalapítója, leendő közösségi kampányukat mutatta be egy kiváló pitchen – az első teljesen kompatibilis, vezeték nélkül távirányítható építőjátékokról. Sophie Michelin a FoodToDo applikációt demonstrálta, melynek küldetése, hogy összehozza a családot a konyhában.

TŐKEPORTÁL

A közösségi finanszírozás célja a kezdő-, kis és középvállalkozások tőkéhez jutásának elősegítése, a lakosság és a befektetők részvételének növelése a helyi vállalkozások sikerre vitelében.

A Tőkeportál célja a közösségi finanszírozás bevezetése a hazai gyakorlatba a hatályos jogszabályi keretek között. Magyarországon először most nyílhat lehetősége széles rétegeknek az innovatív, fenntartható növekedést felmutató, helyi és regionális startupok sikerében való közvetlen részvételre.

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a “Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben

Franchise programmal jön Magyarországra a nemzetközi logisztikai vállalat

Sikeres tesztidőszakot követően hivatalosan is elindította Magyarországon DODO Partner franchise kezdeményezését az előrejelzéseken és a forgalmi adatok valósidejű elemzésén alapuló, aznapi kiszállítási feladatokat végző nemzetközi logisztikai vállalat, a DODO. A program célja a vásárlók még hatékonyabb kiszolgálása a futárkapacitások bővítése révén, valamint a távolabbi régiók kézbesítési feladatainak megkönnyítése. A vállalat saját ügyfélkörével és a szükséges know-how-val segíti franchise-partnereit. A franchise-modell bevetésével gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a partnerekkel folytatott együttműködés.

Bővebben

A JunctionX ismét hazánkra irányította a nemzetközi techközösség figyelmét

Közel 70 országból rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált az idei JunctionX Budapest hackathonra. A kétnapos innovációs versenyen az Antavo, a SEON és a Wise kihívásait kellett teljesíteni a mindennapi életünket érintő problémákra választ adó technológiai projektek megalkotásával. Összesen 40 pályamunkát értékelhetett a zsűri: az abszolút győztes a magyar Gaia lett, egy olyan megoldással, amely képes kiszűrni a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználókat, míg a közönségdíjat a gyanús tranzakciókat lefülelő GeoSnatcher érdemelte ki. A top 5 csapat a közel négymillió forintos összdíjazás mellett értékes szakmai kapcsolatokkal is gazdagodott.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások