Hirdetés

A jövőben bőröndméretű hordozható töltőállomással is gondoskodhatunk elektromos járműveink töltéséről

Az elektromosautó-töltőkkel foglalkozó cég, a ZipCharge kifejlesztett egy szállítható töltőállomást. A londoni startup új, nyilvános töltőit lényegesen gyorsabb és könnyebb felállítani és üzembe helyezni, mint egy hagyományos, helyhez kötött egységet. A GoHub bőröndméretű, hordozható külső akkumulátorokkal működik.

Hirdetés

A ZipCharge GoHub névre keresztelt eszköze egy fix állomásból és legfeljebb tíz külső akkumulátorból áll. Utóbbiak egy bőröndre hasonlítanak, amik kiguríthatók az állomásról és odavihetők a töltendő elektromos járműhöz. A töltőállomást, mely két méretben elérhető, úgy alakították ki, hogy elférjenek egy parkolóhelyen. A töltésről váltóáram gondoskodik.

A ZipCharge azt állítja, hogy a GoHub akár háromszor olcsóbb is lehet, mint egy hagyományos utcai töltőállomás, és szintén háromszor olyan gyors a felállítása egy helyhez kötött társával szemben, ezáltal sokkal megtérülőbb beruházást jelent.

A GoHub kialakíthatóságának rugalmassága lehetővé teszi, hogy ott állítsák fel, ahol a villamos hálózat a lehető legjobban elbírja az extra terhelést.

A GoHub képes kétirányú töltésre, vagyis szükség esetén vissza tud táplálni áramot a hálózatba, ezáltal stabilizálva azt, de a funkciónak köszönhetően olcsóbb is tud lenni a szolgáltatás. Jót tesz az árazásnak az is, hogy a hordozható akkumulátoros kialakítás lehetővé teszi, hogy éjszaka olcsóbb áramot raktározzon el másnapra az állomás. A GoHub egyértelmű díjszabással dolgozik: egy font, dollár vagy euró négy kilowattóra áramért, egyéb költség nincs, így az elektromos járművek tulajdonosai könnyen megtervezhetik kiadásaikat.

A tiszta energia hívei

A töltőállomás több mint száz kilowattórányi, második életciklusát töltő akkumulátort használ tiszta energia tárolására. Egy elektromos autó akkumulátora 4-6 év után már nem ad le elegendő teljesítményt egy autó meghajtásához, de töltőállomások energiájának tárolására még tökéletesen alkalmas. Miután éveket töltöttek ebben a felhasználásban is, az akkumulátorokat újrahasznosítják.

Az elektromos járművel közlekedők előre lefoglalhatják a GoHub egyik töltőjét egy telefonos alkalmazáson keresztül. Ilyenkor a lefoglalt töltőt rejtő ajtó automatikusan nyílik, ahogy a vezető megközelíti azt. A GoHub állomások rendelkeznek esővízgyűjtővel, Wi-Fi hotspottal és egy szélturbinával is, ami megújuló energiát termel.

A ZipCharge társalapítója, Jonathan Carrier elmondta, hogy cége a világ első, vertikálisan integrált energiatöltő-szolgáltatója kíván lenni, kényelmesen, tiszta árammal kiszolgálva emberek százmillióit. Azt jósolja, hogy a GoHub a termék sokoldalúsága miatt az évtized végére felváltja a hagyományos otthoni töltőket. A vállalat által fejlesztett technológia Carrier szerint lehetővé teszi, hogy zöldenergiával megtermelt árammal hajtsanak meg autókat és elektromos berendezéseket. A ZipCharge startup több díjat is nyert már innovációjáért. “Az a merész célunk, hogy 2030-ig 100 000 GoHubot telepítsünk világszerte az energiademokrácia támogatására” – mondta az alapító.

Forrás: AutoPro, Autoexpress

Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben
Hirdetés

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben

Az online marketing az új foci, mindenki ért hozzá – vagy mégsem?

A kkv-k körében is egyre népszerűbbek az online közösségi felületek könnyű, gyors és költéshatékony hirdetési megoldásai. A COVID időszakhoz hasonlóan pedig a mostani gazdasági környezetben is kritikus lesz a cégek működése szempontjából, hogy ki mekkora energiát fordít a márkaépítésre. A K&H szakértői azonban óva intenek a piackutatás és stratégiai tervezés nélküli, pár kattintással összerakott kampányoktól, ezek ugyanis egészen biztosan nem hoznak tartós eredményt.

Bővebben