Hirdetés

A járvány miatt egyre többen próbálják ki a webshopokat

Sok szektor küzd a járvány miatt kialakult idei változások káros hatásaival: forgalomcsökkenés, gyártási kapacitás csökkentés, elbocsátások és akár a bezárástól való félelem is ott lebeg fenyegetően számos piaci szereplő felett. Az e-kereskedelem, a kiskereskedelmi online vásárlás viszont éppen ellenkező tapasztalatokat szerez idén: a vásárlóerő nem csökken, a távolságtartás miatt pedig egyre nagyobb kedvel fordul az internetes vásárlás felé.

„Minden jel arra mutat, hogy jobb eredményekkel zárjuk a 2020-as évet, mint a tavalyit” – magyarázza Takács Csaba, az Alza.hu vezetője. „Az Alza.hu webáruház dinamikusan növekvő látogatottsága mellett az Alza budapesti showroomjába idén már 250 ezer egyéni vásárló látogatott el, és ez azt jelzi előre, hogy a tavalyi év több mint 345 ezres látogatottságát a bemutatóteremben is megdöntjük.

Az Alza bemutatóterme 2 évvel ezelőtt nyílt meg Budapesten a Róbert Károly körúton, és az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó személyes átvételt, a termékek megszemlélését, kipróbálását lehetővé tevő szolgáltatásként vezették be. A kétszintes bemutatóteremben a raktárkapacitásnak köszönhetően a helyben döntő vásárlók kétharmada azonnal átveheti a kiválasztott terméket.

„Azt érezzük, hogy sokan a járvány hatására fordulnak az online vásárláshoz, most próbálják ki életükben először, hogy milyen egy webshopban válogatni, vásárolni, fizetni, és ezzel az újonnan belépő vásárlói csoportok számunkra új kihívásokat jelentenek. Összességében ez az iparág kedvezően tudja kezelni a pandémia miatti változásokat, a bemutatóterem is gőzerővel üzemel.”

Az Alza.hu webshop magyarországi beindítása után már tavaly megünnepelhette az egymilliomodik vásárlást stílszerűen egy egymillió forintos utalvánnyal. A webshop forgalma sem érezte meg a pandémia negatív hatásait, és a bemutatóteremben is mindent megtesznek a megnövekedett érdeklődés kiszolgálásáért: egy vásárlót átlagban 6 perc alatt szolgálnak ki, ami nem meglepő, hiszen napi szinten több ezres látogatószámot kell kezelni, ezért este 8 óráig tartanak nyitva, amit a karácsony előtti időszakban este 10 óráig fognak meghosszabbítani. Emellett profi, a termékek műszaki és egyéb jellemzőit ismerő értékesítési asszisztensek segítik majd a vásárlókat a választásban. Ha csak a személyes átvétel biztonságát nézzük, az Alza showroom minden lehetséges óvintézkedést betart: nem csak a maszk kötelező mindenkinek, hanem érkezésnél a kézfertőtlenítés is. Az érintésmentes terminálok tökéletes távolságtartást biztosítanak, az átadáskor a pultra elhelyezett terméket veszi át a vásárló, a takarítás és fertőtlenítés pedig folyamatos. Sőt azok a vásárlók, akik vásárlás után meggondolták magukat, szintén érintésmentesen cserélhetnek vagy kaphatnak visszatérítést.

„Az is szembetűnő volt az idei év során, hogy a vásárlói kosár összetétele is jelentősen változott” meséli Takács. „A vásárlások a szokásos elektronikai eszközök mellett bővülni kezdtek több irányba: a távmunkához és távtanuláshoz szükséges eszközök forgalomnövekedése a helyzet miatt természetes, de emellett a sport- és edzésfelszerelések az otthon végzett rendszeres mozgás iránti igényre is rávilágítanak, illetve a tisztálkodó- és tisztítószerek, szépségápolási cikkek iránt is megnövekedett az érdeklődés.”

„Az Alza bemutatóterem második születésnapján már a saját márkás termékcsaládunkat is be tudjuk vezetni, amivel elérhető áron biztosítunk olyan környezetbarát elektronikai kiegészítőket, melyeket minden nap használunk: töltők, hangszórók, adattárolók, powerbankek, egyszóval minden, ami a távolságtartás miatt megnövekedett telekommunikációs és szórakozás iránti igényekhez kell.”

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben