Hirdetés

A HSUP egyetemi képzés valódi innováció a vállalkozási készségek fejlesztésében

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első egyetemi szintű, gyakorlatorientált startup képzése, amelynek célja, hogy a jövő generációi már az egyetem falai között megismerkedhessenek a vállalkozás világával, és elsajátíthassák a megoldásközpontú, innovatív gondolkodásmód alapjait. A két féléves program arra is felhívja a felsőoktatásban tanuló tehetséges fiatalok figyelmét, hogy az innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztése olyan karrierlehetőség, amelyre sokan talán nem is gondolnak még ebben az életkorban. A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére elindított hiánypótló képzés hosszú távon is pozitív hatással lehet a hazai innovációs ökoszisztéma fejlődésére.

Hirdetés

„A HSUP ötlete a 2019-es SMART konferencián mutatkozott be, és azonnal hatalmas érdeklődést generált az innovációs színtér piaci szereplőinek körében. Az IVSZ is fontosnak tartja, hogy minél több friss, az egyetemi berkeken belül született ötlet legyen képes megmérettetni magát a piacon, ahol finanszírozást is szerezhet a megvalósításhoz. Ezért is vagyunk az egyik kezdeményezője annak a kiegészítő programnak, amely fizikai helyszínt és szakmai támogatást biztosít az ötleteknek. “ (Szövetség a Digitális Gazdaságért – IVSZ)

A jelenleg 21 egyetemen zajló képzés első félévének tapasztalatai azt mutatják, hogy a HSUP beváltotta a hozzá fűzött reményeket: nem csak a hallgatók, de a programhoz csatlakozó partnerszervezetek is nagy lehetőségeket látnak a programban. A képzés második félévében a hallgatók csapatmunkában dolgoznak a közel 100 támogatott projektötlet valamelyikén. A projektek témája széles skálán mozog, a befogadó egyetemek változatos szakterületeiből adódóan pedig a hallgatói csapatok – amelyek akár több egyetemről is verbuválódhatnak – sokféle, egymást jól kiegészítő kompetenciákkal rendelkeznek. Mindez a programhoz csatlakozó partnereknek is kedvező, hiszen bármilyen iparágban is tevékenykednek, a HSUP csapatai között szinte biztosan találnak olyan hallgatói projektet, amelyet akár mentorációval, akár más szakmai támogatással segíthetnek. Az, hogy a program partnerei szintén változatos területekről érkeznek, lehetőséget ad a hallgatóknak arra, hogy az őket leginkább érdeklő ágazat munkájába tekinthessenek be.

„A HSUP partnerség nagy előnye számunkra, hogy megismerhetjük a jövő generációinak azon tagjait, akik innovatív ötleteikkel és gondolkodásukkal előre tudják mozdítani a gazdaságot. Mivel a mi cégünk szintén innovációk megalkotásában vesz részt, úgy érezzük, megtaláltuk azt a csatornát, amelyen keresztül segíthetünk az új generáció fejlődésében.” (Seahorse)

A partnerek visszajelzése alapján előremutató változás lesz, hogy a HSUP segít összekovácsolni azt a hasonló mentalitással, kreatív gondolkodásmóddal rendelkező fiatal, innovatív közösséget, amely már a gyakorlatban is hasznosítható ismeretekkel rendelkezik az innováció világáról, és ezzel a tudással felvértezve nem csak a saját vállalkozásait viheti sikerre, de a munkaerőpiac számos területén is versenyképes lesz

„Egy olyan szervezet, mint az EFOTT nagyon fontos feladatának tartja, hogy folyamatosan képes legyen megszólítani a fiatalokat, és a tőlük érkező igények alapján alakítsa szolgáltatásait. Éppen ezért örültünk a megkeresésnek, és annak, hogy részesei lehetünk a HSUP-nak.”

A program szakmai támogatójaként az NKFIH célja, hogy a befogadó egyetemek száma évről évre bővüljön. Ennek érdekében folyamatosan fejleszti a kurzus ismeretanyagát, és várja az újabb együttműködő partnerek jelentkezését.

További információ a programról: https://hsup.nkfih.gov.hu

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben