Hirdetés

A hazai Entrepreneurship World Cup 2021-es versenyének nyertese a MedInnoScan 

A magyarországi Entrepreneurship World Cup döntője augusztus 4-én került megrendezésre. Az eseményen 10 startup mérte össze tudását, ahol a MedInnoScan innovatív digitális egészségügyi megoldása győzedelmeskedett. A zsűri által legjobbnak tartott Early stage startupok mellett még egy győztest hirdettek, az ötlet kategória legjobbjának a Forestream bizonyult.

A MedInnoScan a verseny győzteseként az Entrepreneurship World Cup által biztosított 100 000 dollár összértékű szolgáltatáscsomagot és kedvezményeket is igénybe veheti, valamint tovább lép az úgynevezett Global Akcelerátor programba. Az augusztusban kezdődő akcelerátor program keretében az országos döntőt megnyerő startupoknak lehetőségük van részt venni különböző mentor programokon, és workshpokon. Közel 200 ország EWC bajnoka vesz részt az akcelerátor programban, ahol a MedInnoScan fogja hazánkat képviselni, és ezzel együtt lehetősége lesz bekerülni a TOP 100-as mezőnybe. A TOP 100 startup a novemberi Global Final eseményen Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában fog összecsapni egy végső megmérettetésen, ahol kihirdetik a versenysorozat abszolút győzteseit.

A hazai fordulóban résztvevő csapatokat egy három tagú zsűri véleményezte, akiknek nem volt könnyű dolguk, hiszen jobbnál jobb ötletek és már működő vállalkozások mutatták be a legkülönbözőbb megoldásaikat. A korai fázis kategória és egyben az EWC 2021 hazai győztese a MedInnoScan orvosi diagnosztikai mesterséges intelligenciák fejlesztésével foglalkozik, és egy olyan applikációt fejlesztett, aminek segítségével a bőrgyógyászati problémával küzdő betegek fényképet készíthetnek az érintett bőrfelületről, ezután pedig a rendszerhez csatlakozott bőrgyógyászok diagnózist és terápia javaslatot adhatnak, és a szükséges gyógyszerek, készítmények receptjét a felhőbe rögzíthetik. Az ötlet kategóriában győzedelmeskedő Forestream csapata az idősgondozás digitalizációjával nyert. A ForeStream egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, ahol a mozgási adatok elemzésével képes felismerni és mérni a demencia korai jeleit, segítve a megelőzést és a korai kezelést. 

A zsűriben helyet foglalt Mary Alcantara, az MKB Fintechlab-tól: “Nehéz volt meghozni a döntést, mert mindannyian valóban izgalmas és értékes projekteken dolgoztok. Jó volt látni, hogy sok esetben már komoly eredményeket sikerült elérni, akár traction, akár pilot projektek, vagy együttműködések terén. Nagyon felkészült versenyzőkkel volt dolgunk, és egy remek élményben volt részem, gratulálok minden résztvevőnek.

A EWC 2021 magyarországi döntőjén tíz startup mutatta be ötletét és már működő megoldását: Rollin Technologies Kft., IT-MEDicine Ltd., Forestream Technologies Kft., MedInnoScan Kft., EthiCoin, Alpha Femtech Kft., INICIO, Sharention, COFFIS és a Dioxiday.

A hazai forduló megszervezésért a Start House for Startups és a Startup Grind Budapest felelt, a verseny kommunikációs partnerei a FIVOSZ és a Sciencer voltak. 

Entrepreneurship World Cup versenyről

Az Entrepreneurship World Cup a Misk Global Forum, a Global Entrepreneurship Network és a Global Education and Leadership Foundation által életre hívott kezdeményezés, amin 2019-es indulása óta több mint 200 országból, közel 300.000 jelentkező vett részt. A versenyt 120 partner szervezet segíti évről évre, és több mint 100 befektetővel működik együtt.

A Start House for Startups és Startup Grind Budapest a hazai vállalkozói, startup és innovációs ökoszisztéma elkötelezett támogatóiként, hazai partnereivel karöltve azon dolgozik, hogy mindenki számára könnyen hozzáférhető legyen a vállalkozás és startup indításhoz és a növekedéshez szükséges tudásanyag, erőforrás és kapcsolati háló. Ennek érdekében több nemzetközi és hazai szervezettel és branddel is együttműködnek, és várják soraikba azokat a cégeket, szervezeteket és intézményeket, akik szintén támogatandónak tartják a fenti kezdeményezést.

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben