Hirdetés

A gyermekeink már egy robottal fogják megbeszélni az egészségügyi problémáikat?

Mindenkinek, akinek van némi testtudata, internet hozzáférése és tudja használni a keresőmotorokat ismerős lehet az a szituáció, hogy ha gyanús tüneteket érzékel magán, akkor megpróbálja segítségül hívni a világhálón összegyűlt információt, hogy megoldást találjon.

De a sok, fésületlenül ránk szakadó információ legtöbbször csak összezavar bennünket. Különösen igaz ez a női egészség, és a reproduktív folyamatokkal kapcsolatosan felmerülő kérdések esetén – hiszen ezeket érthetetlen tabu övezi, mind a mai napig. Ezen szeretne változtatni a Startup Campus Inkubátor ezen a héten bemutatkozó csapata, a Super Izzy AI.

A Super Izzy AI alapítója, Dr. Héjja Hajnalka orvostanhallgatókent gyakran tartott előadásokat iskolás korú lányoknak, és meglepődve tapasztalta, hogy milyen sok kérdőjel és megválaszolatlan dilemma van a fejükben a saját reproduktív egészségükkel kapcsolatban. Arról számol be, hogy ekkor indult el azon gondolat útján, ami aztán a startup megalapításáig vezetett.

„A felvilágosító órákon összeszedett élményeim és saját viszonylag élénk kamaszkori emlékeim nyomán célkitűzésemmé vált, hogy tabuk nélküli nyitott beszélgetéseket tudjak biztosítani a felnövekvő generáció nő tagjai számára, hogy mindannyian megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz tudjanak jutni, s ezek alapján tudatos döntéseket hozni az egészségükkel kapcsolatban” – így foglalja össze Hajni a missziójának alapjait.

Az említett élményei nem csak a tematika prioritizálásában segítettek, de abban is, hogy milyen eszközökkel nyúljon a témához. Már a kezdetektől biztos volt abban ugyanis, hogy egy olyan párbeszédet szeretett volna megvalósítani, ami a leginkább csökkenteni tudja a szégyenlősség és a feszengés érzését. Azt is jól tudta, hogy a Z-generáció már minél inkább automatizált megoldásokra lesz fogékony, hiszen ismert tény, hogy a Google már nem az ő világuk, a keresésnél sokkal pontosabb válaszokra kíváncsiak.

„Fontos, ám rajtunk kívülálló tényező volt, hogy 2016 tavaszán a messeging platformokat megnyitották. Így egy olyan technológiai lehetőség vált elérhetővé, ami egyértelműen kijelölte a mi utunkat:

„egy AI alapú női egészséggondozással foglalkozó chatboton kezdtünk dolgozni.”

Képtalálat a következőre: „superizzy”

A koncepció körvonalazódása után Hajnalka Németországban kezdte el felépíteni a csapatát, és azóta Berlinben es Budapesten is dolgozik a csapat. Az első mérföldkőként egyrészt egy hipotézis tesztelésre tekint, mely egy hirdetés volt az ötlet koncepciójával kapcsolatban. Erre a még háttér és termék nélküli felhívásra több, min négyszáz érdeklődés, kérdés érkezett főleg fiatal lányoktól – alig néhány óra alatt. A másik meghatározó momentum pedig az volt, mikor a Startup Bootcamp Digital Health Accelerator keretében 2016 végén 3 intenzív hónapot tölthettek el az ötlet kidolgozásával és az első angyalbefektetők is megtalálták őket ezen keresztül. Ebben az időben találkoztak a Startup Campus Berlinnel is, az együttműködés az idei év elején valósult meg.

„Jelenleg Super Izzy első számú funkciója és képessége, hogy a felhasználók Facebook Messenger platformon vezethetik rajta keresztül a menstruációs ciklusukat, ezen kívül figyelmeztet a fogamzásgátló tabletta bevételére, illetve egy edukációs felületként is funkcionál néhány nőgyógyászati betegséggel kapcsolatban” – derült ki a fejlesztés aktuális állapota. A közeljövőben szeretnék a mostani beszélgetést, a Super Izzy-vel való kommunikációt vizuálisan változatosabbá tenni. Ezen túl pedig már dolgoznak a Premium funkciók bevezetésének előkészítésén is, melynek első verzióit jövőre már minden bizonnyal elérhetik a felhasználók.

„Abban bízunk, hogy a szolgáltatásunk által egyre több tabumentes beszélgetés jöhet majd létre a reproduktív egészség kapcsán, és egy biztonságos, mindenre felkészült információforrás lehetünk a témában.”

foglalja össze céljaikat Hajnalka.

Hogyan növeljük a transzparenciát és csökkentsük a költségeket, ha építkezünk?

A Keystone megoldása már a tervezési fázis során gyors és automatikus költségbecslési támogatást nyújt az építőipari tervekhez, ezzel időt, pénzt és adminisztrációs terhet spórolva az ügyfeleknek. A magyar startup pitch-ét a PropTech Konferencián hallgattuk meg.

Bővebben

Hét tipp arról, hogy hogyan beszélj a bukásaidról a vállalatodban

Az emberek hibáznak, de ahelyett, hogy emiatt szégyenkeznénk, inkább tanulnunk kéne a kudarcainkból. Hogyan lehet ezt megtenni vállalati környezetben? A londoni Google Campus egykori vezetője, Sarah Drinkwater ad tippeket arról, hogy hogyan érdemes úgynevezett failcon-okat szervezni.

Bővebben

Hogyan használható a mesterséges intelligencia az ingatlanos piactereken?

AI alapú ajánlórendszer, tartalommoderálás, kódolási segítségnyújtás, az ingatlanok értékbecslése: ilyen funkciókra használja a mesterséges intelligenciát Magyarország egyik vezető ingatlanhirdetője, az ingatlan.com. A részletekről Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője beszélt a 2024. évi PropTech Konferencián.

Bővebben

Erősítsük a nőket az agrárszektorban! – ez a célja az EIT Food női vállalkozói programjának

Az Empowering Women in Agrifood (EWA) nemzetközi vállalkozói program 6 hónapja alatt a résztvevők komplex támogatást kapnak innovatív ötleteik megvalósításához: online képzéseket, szakértői mentorálását, nemzetközi kapcsolati hálót, és 10 ezer eurós összegben pénzdíjat is. Jelentkezési határidő: május 31.

Bővebben

Tizedik alkalommal rendezik meg Közép-Európa egyik legnagyobb szoftverfejlesztői eseményét, a Craft Konferenciát

A jublieumi Craft Konferencián a startupszcéna is megtalálhatja az érdekes témákat: például hogy hogyan lehet mesterséges intelligencia eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer, és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

Bővebben

Jelentős befektetést kapott a világ egyik legnépszerűbb fordítóprogramja, a DeepL

A 300 millió dolláros befektetést a német startup arra használhatja fel, hogy felvegye a kesztyűt az erősödő versenyben a mesterséges intelligenciát használó fordítói piacon.

Bővebben

Somogyi Zsolt: A Parkl DNS-ét átjárja a nemzetköziség, a Lead Ventures-től kapott befektetést is ennek szellemében használjuk fel

Az okos parkolással és elektromos töltőüzemeltetéssel foglalkozó Parkl jelentős befektetést kapott a Lead Ventures-től működésének felskálázására. De mit jelent ez pontosan, milyen régióban kíván terjeszkedni a startup? Hogyan kerültek kapcsolatba a Lead Ventures-szel, és mivel győzték meg őket? Somogyi Zsoltot, a Parkl ügyvezető igazgatóját kérdeztük a PropTech Hungary Konferencián.

Bővebben

Új lehetőségek nyílnak meg a hazai fintech cégek előtt a közel-keleti és észak-afrikai régióban

A Magyar Fintech Szövetség és a MENA Fintech Szövetség együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melynek célja a magyar és uniós fintech ökoszisztéma összekötése a közel-keleti és az észak-afrikai régiós ökoszisztémával.

Bővebben