Hirdetés

A fasorban sincs a globális átlaghoz képest, de folyamatosan erősödik a budapesti ökoszisztéma

A Startup Genome 2024. évi jelentése szerint a magyar fővárosi ökoszisztéma értéke alig haladja meg a globális átlag 8 százalékát, öt évvel ezelőtti önmagához képest viszont ötszörösére növelte az értékét. Mutatjuk a részletes adatokat.

Június 10-én a London Tech Week-en mutatta be a 2024. évi Global Startup Ecosystem Reportot a Startup Genome.

A nemzetközi innovációs tanácsadó és kutatócég több száz város ökoszisztémáját világítja át évente, a saját kutatási adataikon túl felhasználva többek között a Dealroom, a Crunchbase és a PitchBook adatait, valamint a lokális partnerektől kapott információkat.

A jelentésben Budapest 2020 óta szerepel.

A budapesti ökoszisztéma értéke emelkedő pályán van, de messze elmarad a globális átlagértéktől

A jelentésekben szereplő eredményeket a Startup Genome alapvetően közel hároméves időtávokban méri: például a mostani jelentésben Budapest ökoszisztémájának értékéhez a kutatócég az exitek számát és a startupok értékelését vette alapul a 2021. második negyedévtől 2023. negyedik negyedévig terjedő időszakban. A tavalyi jelentés ugyanígy tett, csak 2020. második negyedévtől 2022 év végéig nézve az adatokat.

Az eredmények alapján az látszik, hogy a magyar fővárosi ökoszisztéma értéke folyamatos emelkedésben van: míg a 2020-as jelentésben az csupán 467 millió dollárt ért, addigra ez a 2022-es társában már átlépte az 1,5 milliárd dollárt, 2023 év végére pedig elérte a 2,4 milliárd dollárt is.

Azaz öt év alatt a budapesti ökoszisztéma értéke több mint ötszörösére növekedett. Ez azonban messze elmarad a Startup Genome által mért globális átlagtól: az összes vizsgált város átlagos értéke 29,4 milliárd dollár volt az idei jelentésben, azaz a budapesti ökoszisztéma értéke alig haladja meg a globális átlag 8 százalékát.

Lecsöngött a befektetési bumm

Ennél változóbb tendencia figyelhető meg a startupok korai szakaszú finanszírozásában, ami alatt a Startup Genome a seed és a Series A befektetési köröket érti. A világjárvány idején globálisan megfigyelhető finanszírozási bumm a budapesti ökoszisztémára is hatott, így amikor a 2022-es jelentés hatókörébe bekerültek a 2021-es adatok is, hirtelen majdnem 1,5-szeresére nőtt meg ez az érték 211 millió dollárral. Ugyan a korábbi, 100 millió dollár alatti befektetési volumen alá nem estünk vissza a befektetési láz elmúltával, de

a tavalyi jelentésben bekövetkezett csökkenés idén is folytatódott, és a korai szakaszú befektetések mértéke 129 millió dollárra esett vissza. Ez még a 20 százalékát se éri el globális 655 millió dolláros átlagnak.

A seed befektetések mediánja (tehát aminél a seed befektetések fele kisebb, másik fele meg nagyobb értékű volt) viszont rekordot ért el az idei jelentésben 329 ezer dollárral – ez az érték még a nagy befektetési bumm idejét mérő 2022-es jelentésben is csak 325 ezer dollár volt. A globális mediánérték a mostani jelentésben 985 ezer dollár volt, azaz közel háromszor akkora, mint a budapesti.

A Series A befektetések mediánja már némileg más görbét ír le: az az idei és a tavalyi jelentésben is kereken 2 millió dollár, míg az ennél korábbi jelentésekben ez az érték fokozatosan csökken. A 2 millió dolláros mediánérték kicsivel több, mint a negyede a mostani jelentésben szereplő globális értéknek, ami 7,5 millió dollár.

Ha szoftvermérnök vagy, nem Budapesten fogod megkapni álmaid fizuját

Érdekes adat még a szoftvermérnökök átlagos fizetése is Budapesten, ami nagyjából konzisztensen ingadozik az éves 26-30 ezer dollár (átszámítva körülbelül a 9,5-11 millió forint) körül. Ezzel szemben a globális átlag 42-47 ezer dollár (körülbelül 15-17 millió forint) körül mozog.

Azaz a magyar fővárosban körülbelül harmadannyival keres kevesebbet egy szoftvermérnök, mint a globális átlag.

A Startup Genome jelentések történetében idén először verte meg Budapest a globális átlagot a cégalapítástól az exitig terjedő időszakot nézve:

az elmúlt három évben ezt az időt 10,6-ról sikerült lecsökkenteni 9,5 évre, míg a globális átlag az idei jelentésben ennél már magasabb, kereken 10 év volt.

A jelentések egyébként visszatérően a képzett, megfizethető munkaerőt, a techvállalkozások számára kedvező adókörnyezetet, valamint az európai piacokhoz való közelséget emelik ki Budapest előnyeként, amik miatt érdemes a magyar fővárosban startupot működtetni.

A Startup Genome 2024. évi jelentése teljes terjedelmében innen tölthető le, a budapesti jelentést külön ide kattintva lehet elolvasni, a StartupBlink 2024. évi ökoszisztéma-jelentésének főbb pontjait pedig itt írtuk meg.

NYITÓKÉP: peter89ba / Pixabay

Európában az energiaiparba áramlik leginkább a kockázati tőke

2024-ben eddig 5,7 milliárd dollár értékben kaptak a startupok európai kockázatitőke-befektetést energiaipari innovációk fejlesztésére. Ez egy viszonylag új, 2023-ban kezdődött trend: annak előtte az energiaipart megelőzték a pénzügyi és az egészségügyi innovációk, valamint a vállalati szoftverek. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Europe Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll az európai

Bővebben

Mit jelent impact alapon befektetni, és miért fontos a startupoknak, hogy mérjék a társadalmi hatásukat?

A Startup Safari 0. napján Bedő Beatrix, Szakacsits Szabolcs, Károlyi Antal és Eszter Elemér járták körbe, hogy milyen félreértések övezik a társadalmi hatásokat fókuszba helyező, úgynevezett impact befektetéseket, milyen nehézségei vannak itthon egy impact alapon építkező vállalkozónak, és mire van szükség a fejlődéshez.

Bővebben

A fejlett ökoszisztémák húzzák fel a kockázatitőke-befektetéseket 2024 első felében

A kockázatitőke-befektetések számát és mértékét az olyan fejlett ökoszisztémák húzzák felfelé 2024-ben, mint az USA, Kína és az Egyesült Királyság. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Global Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll a globális kockázati tőke.

Bővebben

Bátrabb vállalkozókat nyernénk azzal, ha nyíltan beszélnénk a term sheetekről

Bedő Beatrix szerint nem szabadna, hogy tabu legyen a befektetések pénzügyi és egyéb feltételeit összefoglaló dokumentum, a term sheet. Ha erről nyíltabban beszélnénk, olyan vállalkozókat nevelnénk, akik tájékozottabbak és nem kiszolgáltatottak a befektetőknek.

Bővebben

Hogyan ne égj ki, ha startupot építesz?

A startupszféra fokozottan kitett a kiégésnek: ott, ahol a munka nagyfokú elköteleződést, odaadást kíván meg, könnyű elveszítenie az embernek saját magát, és nehéz határt vonni. Hogyan csapja be magát a startupper, és hazudja ünnepnek a munkát? Hogyan tehetünk a kiégés ellen csapatszinten és egyénileg? Erről beszélgetett a Startup Safarin Bélavári Virág, a Munch marketingmenedzsere, valamint

Bővebben

Befektetői találkozót tart július 10-én a jótékonysági applikációt fejlesztő Sharity

A tőkével rendelkező cégeket, a jó ügyekért síkra szálló civil szervezeteket és az adományozó magánszemélyeket összekötő startup célja, hogy kilépjen a nemzetközi piacra – ehhez keres a Tőkeportál közösségi finanszírozási kampányán keresztül befektetőket.

Bővebben

Eszter Elemér: Nagyon utálom, amikor valaki a Hiventures-t piszkálja

Az angyalbefektető szerint a Hiventures egy, a nemzetközi gyakorlatban szokványos gazdaságélénkítő eszköz, ami betölti a funkcióját: megtanítja a vállalkozónak, hogy milyen az, amikor van pénze, és hozzájárul a tapasztalatot szerző vállalkozói réteg gyarapításához. Azt a szellemi munkát ugyanakkor nem spórolhatja meg az ökoszisztéma, hogy hogyan születhet minél több magyar sikersztori.

Bővebben

Nemzetközi franchise lehet a MyFarm-ból annak új befektetője, az első hazai McDonald’s tulajdonosa jóvoltából

Egy családi cégnek indult közösségi kert modellt vinne az európai piacra a McDonald’s korábbi marketing igazgatótanácsi elnöke, Kercsmár András, aki a nemzetközi franchise kiépítése mellett a marketingben is segíti a MyFarm csapatát.

Bővebben