Hirdetés

3 milliós fenntarthatóság támogatására pályázhatnak a kkv-k

2022-ben is várja a Generali kis- és középvállalkozások jelentkezését munkavállalói jólét, környezetvédelem, illetve a mikroközösségek iránti felelősségvállalás témakörökben. A kategóriák nyertesei programjuk megvalósításához egyenként bruttó 3-3 millió forintos támogatásban részesülnek; a KKV-k akár egy folyamatban levő kezdeményezéssel vagy új projekttel is pályázhatnak. A tavalyi hazai nyertesek közül volt, aki a nemzetközi „fenntarthatósági hősök” közé is bekerült.

Hirdetés

Második alkalommal kerül meghirdetése a Generali Group által indított EnterPRIZE nevű átfogó, nemzetközi fenntarthatósági pályázat, melynek célja a kis- és középvállalkozások támogatása, egyúttal a gazdasági stabilizáció, a KKV-k fejlődésének elősegítése, és fenntarthatósági céljaik támogatása.

Jelentős a KKV-k gazdasági szerepe

A Generali megbízásából a Bocconi Egyetem által kidolgozott, „A fenntarthatóság elősegítése a kis- és középvállalkozásokban” című 2021-es tanulmány alapján elmondható, hogy a kis- és középvállalkozások az európai gazdaság fontos részét képezik: az Európai Unióban, valamint Svájcban működő több mint 25 millió vállalat 99,8 százaléka KKV, amik az állások kétharmadát adják, valamint a hozzáadott érték 56,4 százalékát állítják elő. Kulcsszereplői az európai és a globális értékláncoknak, a KKV-k tehát a gazdaság hajtóerejének számítanak – európai uniós, illetve hazai szinten egyaránt.

Ugyanakkor a fenntarthatóság kérdésével, noha már a KKV-k esetében is egyre nagyobb jelentőséggel bír, egyelőre kevesebbet foglalkoznak, mint a nagyvállalatok. Az Unióban és Svájcban működő KKV-k – saját bevallás alapján – csupán 13 százaléka dolgozott ki és vezetett be fenntarthatósági stratégiát, 21 százalék szerint ez folyamatban van, 40 százalék csak tervezi, azonban a megkérdezett KKV-k közel ötöde (18 százalék) egyelőre nem is foglalkozik még a kérdéssel.

Fontos a fenntarthatóság, szükséges a szakmai támogatás

Mindezek okán jelentős kérdés a KKV-k fenntarthatósági felzárkóztatása, melyhez a kormányzatok és szabályozó hatóságok mellett többek között a nagyvállalatok és a pénzügyi intézmények is nagymértékben hozzájárulhatnak. Ennek elősegítése érdekében hívta életre EnterPRIZE névre keresztelt, nemzetközi vállalkozásfejlesztő és szemléletformáló programját a Generali Csoport.

A tavalyi, rendkívül sikeres kezdeményezés után, melynek keretében a hazai programba 81 magyar vállalkozás jelentkezett, a Generali idén is meghirdeti EnterPRIZE fenntarthatósági pályázatát a KKV-k körében munkavállalói jólét, környezetvédelem, illetve a mikroközösségek iránti felelősségvállalás kategóriákban.

Kiemelkedő tavalyi sikerek után idén ismét EnterPRIZE!

A biztosítótársaság a munkavállalói jólét kategóriában olyan jelentkezéseket vár, melyek célja a munkavállalók vagy családjaik támogatása valamely formában – például egészségmegőrzési program, gyermekfelügyelet biztosítása, vagy szabadidős programok szervezésének segítségével. A kategória tavalyi hazai nyertese, a hulladék-nagykereskedelemmel, hulladék előkezeléssel és iratmegsemmisítéssel foglalkozó Ladó-Rec Kft. ügyvezetője, Dr. Ladóczki Mária elmondta, mit jelent számukra a fenntarthatóság: „Vállalati szempontból a fenntarthatóság azt jelenti, hogy egy felelősen gondolkodó társaság rendelkezik fenntarthatósági stratégiával, amit működése során nem hagyhat figyelmen kívül. A környezettudatosság, természeti tartalékinak megőrzése, a környezetvédelem nálunk feladat, felelősség és alapérték, amit hosszú távon építünk.”

A környezetvédelem kategóriában a pályázatra olyan ötletekkel lehet pályázni, melyek csökkentik a környezeti terhelést – legyen szó káros anyagok kibocsátásának csökkentéséről, újrahasznosításról, edukációról, vagy akár megújuló energiaforrások használatáról. A tavalyi pályázaton a kategóriában hazánkban az újrahasznosított anyagokból készülő kutyafekhelyeket gyártó Sofa Dress Kft. ötlete nyert. „A Generali EnterPRIZE pályázata minden KKV számára óriási lehetőséget jelent. Ha az adott cégben van innovációs gondolkodás, igény a fejlődésre, vannak kitűzött céljai, jó ötletei, és a fenntarthatóság is fontos a vállalat számára, akkor ezen a pályázaton mindenképpen ott a helye” – részletezte Juhász Nóra, az NR Dogs tulajdonosa, miért érdemes a pályázatra jelentkezni.

A mikrokörnyezetek iránti felelősségvállalás kategóriában pedig olyan programok, ötletek beküldését várja a Generali, melyben az adott vállalat a cég mikrokörnyezetében élő embereket segíti valamilyen formában. Ez lehet például jótékonysági akció, környezetvédelmi program – vagy akár egy közösségi kertészeti mintaprogram megvalósítása is, amellyel tavaly a Grapoila termékek gyártója nyerte el a hazai kategóriaelsőséget.

Kiemelkedő siker a hidegen sajtolt olajokat és egyéb termékeket „zero waste” módon előállító vállalat számára, hogy a nemzetközi EnterPRIZE keretében beválasztásra került a hét „fenntarthatósági hős” közé, a programhoz csatlakozó hét európai ország összesen 6.000 jelentkezője közül. „Hihetetlen megtiszteltetés számunkra, hogy bekerültünk a Generali EnterPRIZE nemzetközi rendezvényének fenntarthatósági hősei közé, ez ugyanis annak elismerése, hogy nem csak itthon, de külföldön is kiemelkedőt alkottunk. Ilyen esetekben érezzük leginkább, hogy megtérül a befektetett munka, egyben visszaigazolás is, hogy érdemes ebbe az irányba, ezen az úton haladni” – osztotta meg élményeit a pályázat kapcsán Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető tulajdonosa.

Megvalósítható, fenntartható projektek a jövő szolgálatában

A pályázatok elbírálásánál kiemelt szempont a fenntarthatóság, valamint a technikai megvalósíthatóság. A nyerteseket az EnterPRIZE program szakmai együttműködő partnerei, valamint a Generali munkatársai választják ki. Az eredményhirdetés 2022. június 15-én várható, a kategóriák nyertesei egyenként bruttó 3 millió forintos támogatásban részesülnek a pályázat keretében benyújtott programjuk, ötletük megvalósításához. A legjobb ötlettel pályázók a későbbiekben bemutatásra kerülnek a Generali Csoport nemzetközi EnterPRIZE pályázatán is.

A pályázatok benyújtási határideje: 2022. május 9. 18:00 óra

Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben
Hirdetés

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben

Az online marketing az új foci, mindenki ért hozzá – vagy mégsem?

A kkv-k körében is egyre népszerűbbek az online közösségi felületek könnyű, gyors és költéshatékony hirdetési megoldásai. A COVID időszakhoz hasonlóan pedig a mostani gazdasági környezetben is kritikus lesz a cégek működése szempontjából, hogy ki mekkora energiát fordít a márkaépítésre. A K&H szakértői azonban óva intenek a piackutatás és stratégiai tervezés nélküli, pár kattintással összerakott kampányoktól, ezek ugyanis egészen biztosan nem hoznak tartós eredményt.

Bővebben