Hirdetés

2020 mégis jó: 10 milliárd forintért kelt el a magyar alapítók startupja, a Drops

Habár ez az év nem az évünk, a magyar startup ökoszisztéma újabb sikertörténettel gazdagodott: a Kahoot, a világ egyik legfontosabb edutech vállalata felvásárolta a magyar alapítók által Tallinban jegyzett startupját, a Drops platformot csaknem 10 milliárd forintért – írta meg a Forbes.

Hirdetés

A Kahoot 31 millió dollárt (9,4 milliárd forint) fizetett készpénzben, de a Drops 2020-2022-es teljesítménye függvényében további 19 millió dollárral (5,8 milliárd forinttal) növekedhet a vételár – melyet, ha esedékes lesz, készpénzben és részvényekben vegyesen kapnak majd meg. A két társalapító, Farkas Dániel és Szulyovszky Márk nem száll ki a cégből, továbbra is a Drops fejlesztésén fognak dolgozni – de rül ki a Forbes híradásából.

A Drops nyelvtanuló appként robbant be, több mint negyven nyelven elérhető. Azzal segít tanulni, hogy képekhez társítja a szavakat, a lényege abban áll, hogy egyszerre maximum öt perc használatot engedélyez, hogy rövidebb idő alatt a felhasználók hatékonyabban fókuszáljanak a feladatra. Az appot a két nagy mobilplatformon összesen több mint 25 millióan töltötték le, és két éve a Google Play az év második legjobb appjának is megválasztotta az önfejlesztés kategóriában.

A Kahootot talán nem kell bemutatni, rendkívül népszerű platform, mert a felhasználók készítik egymásnak a kahootokat, azaz a többválasztásos kvízeket. 2013-ban Norvégiából indult, de ma már az Egyesült Államokban és több európai országban is vannak irodáik. A cég 2019-ben lépett a norvég értéktőzsdére, nemrégiben pedig a SoftBank 215 millió dollárral szállt be a cégbe, de a Microsoft, a Disney és a Northzone is támogatja. – Az elmúlt 12 hónapban több mint 1 milliárd játékos 200 országban használta, több mint 200 millió alkalommal.

A Techcrunch cikkében Eiler Hanoah, a Kahoot CEO-ja is megszólalt: “Örömmel üdvözöljük a Drops-ot a bővülő Kahootban! Az elképzelésünk az, hogy a világ vezető tanulási platformjává váljunk, mely célunkhoz a Drops innovatív, egyszerű és játékos tanulási modeljével még közelebb kerültünk” – fogalmazott. Kifejtette, hogy folytatják a terjeszkedést, hogy a tanulás otthon, az iskolában és a munkahelyeken is a Kahoot megoldásaival legyen még magávalragadóbb.

A Forbes beszámolója kitér arra is, hogy rövid időn belül ez a második komoly felvásárlás, ami hazai startupot érint, pár hete a Banzai Cloudot vásárolta fel a Cisco, melyről mi is beszámoltunk.

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben