Hirdetés

2 milliárd dolláros értékelés felett a budapesten is növekedő Formlabs

Miután a japán techóriás, a SoftBank által vezetett Series E befektetési körben 150 millió dollárt gyűjtött be, a 3D nyomtatókat gyártó amerikai Formlabs hivatalosan is több milliárd dolláros vállalattá növekedett. A vállalkozás magyar vonatkozása miatt a pénzből a budapesti csapatukat is bővitik. 

Hirdetés

A japán SoftBank Vision Fund 2 nevű alapja 150 millió dollárt fektetett a jelenleg egyetlen magyar érdekeltségű unikornisba, a 3D nyomtatókat fejlesztő- és gyártó Formlabs-be – írta meg a Forbes-hu. A Series E befektetési körben 2 milliárdos értékelés mellett vonták be a tőkét, vagyis a legutóbbi kör óta duplázták az értékelésüket. A SoftBank korábban olyan sikersztorik befektetője is volt, mint az Uber, az Alibaba vagy a Kahoot, de a magyar alapítású Ustreamet is finanszírozta.

A nyolc éve alapított, csúcskategóriás, de megfizethető 3D nyomtatókat fejlszető és gyártó Formlabs 2012-ben robbant be a köztudatba, amikor elindította minden idők egyik legsikeresebb közösségi finanszírozós kampányát, aminek keretében közel 3 millió dollárt szedtek össze első termékükre. Mára piacvezetők, a bevételük évek óta meghaladja a 100 millió dollárt. Hogy a víziójuk egyre inkább valóság, azt a növekedésük mellett jól mutatja, hogy egy olyan komoly, globálisan is jegyzett befektetőcég, mint a Softbank fantáziát látott bennük.

„Ha minden jól megy, közel leszünk, ahhoz, hogy év végére mi legyünk a legnagyobb SLA technológiájú 3D nyomtatós cég a világon. Két három éven belül reális, hogy SLS-ben is azok legyünk” – mondta el a Forbesnak Lakatos Dávid, a Formlabs fejlesztési igazgatója. Szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy a mostani befektetést mire fordítják: növekedni és fejleszteni fognak. A nagyszerű hír pedig az, hogy bíznak az emberek kreatív erejében – éppen ezért budapesti, jelenleg 50 fős irodájukat a következő egy évben 100 fő fölé akarják növelni – ezzel pedig komoly régiós központot hoznának létre, ahol a fejlesztés mellett üzletfejlesztéssel is foglalkoznak majd.

Hirdetés

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben
Hirdetés

Innovatív gyerekjáték csere-bere platform nyerte a startup versenyt

Lezárult az országos Ideathon 4.0 by K&H verseny első fordulója: a hétvégén volt az első győri megmérettetés, amelyen a FoxToy gyerekjátékok cseréjét IT logisztikai módon támogató platformjának pályázata lett a befutó. Az Ideathon 4.0 by K&H célja, hogy a csapatok az innovációra és a fenntarthatóságra fókuszáló bankoláson túli szolgáltatásokra tegyenek javaslatokat.

Bővebben

Az Amazon az MGM filmstúdió felvásárlására készül – de vannak ellenlábasai

Meglepő helyről érkezett ellenvetés az Amazon tervezett üzlete, az MGM felvásárlása kapcsán, négy amerikai szakszervezet arra szólította fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), hogy akadályozza meg a tranzakciót. Közben úgy tűnik, az Amazon egyre komolyabban gondolja médiás terveit, hírek szerint kisebbségi részesedést szerezhetnek az NFL, a profi amerikaifutball-liga médiás érdekeltségeiben.

Bővebben

A jövő magyar startupjait díjazták az AHa!Brainstore Startup 4.0 versenyén

A Demo Day-jel és díjátadóval véget ért az egyik legjelentősebb vállalati startup program idei eseménye, az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0. Az Antenna Hungária által kiírt megmérettetésnek minden résztvevője nyertesnek tekinthető, miután a verseny során jelentős, a későbbiekben jól kamatoztatható, hasznos tapasztalatra tehettek szert.

Bővebben

Az energiafelhasználás nyomonkövetésének új korszakát hozza el egy magyar startup

Az energiafelhasználás nyomonkövetésének új korszakát hozza el egy magyar startup, a Wenerate. A Start it @K&H inkubátorban működő fenntarthatósági startup adatalapú szoftvere a cégek teljes energia-gazdálkodását képes mérni, elemezni és megtalálni azokat a beavatkozási pontokat, amelyekkel szinte azonnal CO2-csökkenést lehet elérni, akár költséges beruházások nélkül is.

Bővebben

Magyarország vonzó a megújuló energiák alkalmazása szempontjából

Magyarország idén bekerült a megújuló energia befektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé. Az EY globális rangsorán elért hazai eredményhez nagyban hozzájárult a napelemes rendszerek állami támogatása. A nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint a hálózatok fejlesztése mellett a szénalapú energiatermelés kiváltása is elengedhetetlen a karbonkibocsátás csökkentéséhez és az uniós célok eléréséhez.

Bővebben

40 millió eurós tőkeemelés a csomagolóanyagos startupnál

A Packhelp, az európai piac vezető, egyedi csomagolásokkal foglalkozó menedzselt piactere lezárta 40 millió eurós Series B tőkeemelési körét, jelentette be a befektetésben részt vevő budapesti székhelyű PortfoLion Capital Partners. A régió egyik és a lengyel piac eddigi legnagyobb Series B befektetésében a PortfoLion és a párizsi székhelyű InfraVia növekedési alapja mellett az FJ Labs

Bővebben