Hirdetés

15 milliárd forintra emelkedett a Divat és Design Pályázat keretösszege

Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium 10-ről 15 milliárd forintra emelte a hazai divat- és designipari vállalkozások támogatására indított pályázat keretösszegét. Így jelenleg 12 milliárd forintra pályázhatnak a konvergenciarégiók vállalkozásai a GINOP 1.2.14-20 konstrukció keretében, februártól pedig 3 milliárd forintos kerettel megnyílik a jelentkezés a Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozásoknak szóló VEKOP 1.2.7-20-ra is. A pályázat szakmai hátterét biztosító Magyar Divat & Design Ügynökség munkájának köszönhetően évtizedek óta nem látott támogatásban részesül az ágazat.

Hirdetés

A Magyar Divat & Design Ügynökség szakmai megalapozó munkájának eredményeképp az Innovációs és Technológiai Minisztérium 7 milliárd forint keretösszegű pályázatot indított a konvergenciarégiókban működő divat- és designipari vállalkozások számára, melyet 5 milliárd forinttal emelt, így jelenleg 12 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a GINOP 1.2.14-20 konstrukció keretében. 2021. január 6-án pedig megjelent a kifejezetten Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozások részére kialakított 3 milliárd forintos keretösszegű VEKOP 1.2.7-20 kódszámú felhívás, melyre februártól kezdődően nyújthatnak be támogatási igényt az iparági szereplők. A pályázat kapcsán történt változásokról 2021. január 15-én számolt be Dr. György László Gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős Államtitkárnak úr és Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője egy közös online sajtótájékoztató esemény keretében.

Az összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívások a divat- és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célozzák. A divat-és designipar rendkívüli adottságai, valamint a koronavírus okozta megváltozott gazdasági helyzet együttesen indokolják a felhívás szükségességét, amelynek köszönhetően a szektor hazai szereplői megerősödve kerülhetnek ki a kihívásokkal teli időszakból és kedvező pozíciót szerezhetnek a kiélezett nemzetközi versenyben az ágazat globális átrendeződésének köszönhetően.

A kiemelt jelentőségű pályázat létrejöttéhez, melyre évtizedek óta nem volt példa, a Magyar Divat & Design Ügynökség megalapozó szakmai munkája, valamint az iparág összefogása is hozzájárult. A szakmai egyeztetések a pályázat bejelentését követően sem álltak meg, hiszen az MDDÜ a társadalmasítási szakaszban is aktív párbeszédet folytatott az iparági szereplőkkel.

Az ITM-mel és a Pénzügyminisztériummal tartott konzultációk során az Ügynökség szakmai partnerként részt vett az előminősítési pontrendszer, valamint a pályázati felhívás kialakításában is. Az egyeztetések eredményeképp sikerült kibővíteni a pályázaton részt vevők lehetséges körét, valamint a vállalkozások fejlesztéséhez igényelhető eszközök beszerzési körét is. Emellett a munkabér is bekerült a támogatott tevékenységi körök közé. A megfelelő szakmai háttér biztosítása mellett az MDDÜ igyekezett kézzelfogható segítséget nyújtani az iparági szereplők számára, annak érdekében, hogy minél több sikeres pályázat kerüljön benyújtásra. Így az Ügynökség konvergenciarégiónként megszervezett 6 online tájékoztató eseményt, melynek keretében közel 180 résztvevő tette fel a pályázással kapcsolatos kérdéseit.

A kreatív ágazat az egyik legnehezebb évén van túl, az előrejelzések szerint viszont 2021-ben sem lesznek egyszerűbbek a kereskedelmi feltételek, amelyek újragondolásra késztetik a vállalkozások működési stratégiáit és prioritásait. A tartós munkamodell kialakításán túl érdemes újra értelmezni a táv- és helyszíni munkavégzés fogalmát, emellett létszükségletté vált az iparági szereplők online jelenléte is. Forráshiány okán viszont nem minden vállalkozás tudja önerőből megvalósítani ezeket a változtatásokat, ezért is kiemelten fontos a szektor támogatása.  A Magyar Divat & Design Ügynökség elkötelezett az iparág minél átfogóbb további fejlesztésében, hogy a vállalatok a megváltozott gazdasági helyzetben is képesek legyenek megújulni és megerősödni.

A támogatási kérelmek benyújtásához kritériumként felállított előminősítési rendszer első köre 2020. december 17-én nyílt meg, és 2021. január 15-én zárul. Az első körben több, mint 300 vállalkozás jelentkezett előminősítésre, a tanúsítványok kiállítására február 15-ig kerül sor. Azon vállalkozások számára, akik jelenleg fontolgatják a pályázást, 2021. január 16-án indul az előminősítés második köre, amely január 16. és 31. között lesz nyitva. Érdemes tehát igyekezniük a regisztrációval. A második körben jelentkező vállalkozások a tanúsítványt 2021. február 28-án kapják kézhez. Bár az előminősítési tanúsítványt a két kör miatt különböző időpontokban kapják kézhez az elbírált vállalkozások, a pályázat benyújtására egyszerre, március 1-től nyíliik lehetőség, tehát a pályázat során nincs versenyeztetés.

További részletek és információk a divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon olvashatóak.

Forrás: HFDA.hu

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben