Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Azt már tudjuk, hogy az „ingyenes” közösségi média felületeken a személyes adatainkkal fizetünk a használatért, és arról is sok szó esik, hogyan védjük meg a gyerekeket a nem nekik szóló tartalmaktól. De mi van akkor, ha éppen a szülők vagy akár az oktatási intézmény osztja meg a róluk készült képeket? Az UNICEF felmérése szerint egy gyermekről 1300 fotó kerül fel a közösségi média felületekre 12 éves koráig a szülei által. A szülők és a nevelési-oktatási intézmények között pedig nincs olyan zárt kommunikációs felület, amelyen a gyerekekről készült képeket, videókat meg lehetne osztani. Ez a bölcsődei és óvodai nevelésben is érdekes, itt az utóbbi években megtöbbszöröződött a gyerekekről készült és megosztott fotók, videók mennyisége.

Mi kerül a világhálóra?

„Akinek kisgyermeke van, jól tudja, hogy a nevelési-oktatási intézményekben minden évben ki kell tölteni egy nyilatkozatot arról, hogy a szülő hozzájárul-e ahhoz, hogy az intézmény fotót, videót készítsen a gyermekről. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint, ha ezek nyilvános helyen jelennek meg, akkor külön írásos beleegyező nyilatkozat szükséges a szülőktől, méghozzá minden alkalommal” – tájékoztatott dr. Baracsi Katalin internetjogász.

Nemrég a NAIH például egy óvoda ellen indított vizsgálatot. Bár év elején az intézmény begyűjtötte a fotó- és videó készítésére vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatokat, később egy felvételt egy nem nyilvános YouTube linken osztottak meg. Ez megsértette a közzétételre vonatkozó adatkezelési szabályokat, mert a videólink megosztását követően ellenőrizhetetlenné vált, hogy kihez kerül. A Hatóság azt javasolta határozatában az érintett óvodának, hogy az intézményi videók “privát” módon, kizárólag az érintettekkel kerüljenek megosztásra.

A gyermekekről készült képek nyilvános felületeken való megosztása azonban nem csak a gyermekek digitális biztonságát sodorhatja veszélybe. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a pedagógusok sok esetben az intézmény közösségi média oldalán keresztül, a saját profiljukat használva tartják a kapcsolatot a szülőkkel. Ezáltal pedig az ő magánszférájuk is sérül, hiszen a családdal, barátokkal magánbeszélgetésekre használt felület munkaterületté válik.

„Mindegy, hogy nevelési-oktatási intézményről vagy akár egy táborról, sportklubról beszélünk, a szülők örülnek a gyermekükről készült fényképeknek. A róluk készült felvételek továbbítása során azonban az adatvédelem szabályait minden esetben figyelembe kell venni” – hangsúlyozta Vörös Zsuzsa, a Soproni Egyetem szakmai támogatásával fejlesztett kidea zárt digitális óvodai kommunikációs felület alapítója, aki innovációjával idén tavasszal bekerült a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátorprogramba, a Start it @K&H-ba. „Tapasztalataink alapján ebben van még hova fejlődni, már csak azért is, mert például az óvodák esetében 10 szülőből 9 digitálisan is tartja a kapcsolatot a gyermek intézményével” – tette hozzá. A kidea mindkét problémára – a digitális biztonságra és a magánszféra megtartására is – megoldást kínál és hatékony kommunikációt eredményez: segítségével óvodai, csoport és egyéni szinten is egyszerűen tud kommunikálni a pedagógus a szülőkkel, azonnali értesítést küldve a szülő telefonjára.

Már pályázni is lehet a gyerekek digitális védelmére

A Széchenyi Terv Plusz „GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” PÁLYÁZATA most lehetőséget nyújt az óvodák, bölcsődék számára a biztonságos, zárt rendszer beszerzésére 1 éves időtartamra. A jelentkezés újabb szakaszát hamarosan megnyitják az intézmények számára.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben